Општинска средства за десет медијских пројеката

Локални медији у све тежој финансијској ситуацији

Локални медији у све тежој финансијској ситуацији

Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић потписао је уговоре са представницима осам медијских кућа које су "прошле" на општинском конкурсу  за суфинансирање медијских пројеката у овој години. Тиме је потврђен предлог надлежне Комисије да се средства у укупном износу од 4,8 милиона расподеле за десет медија  из Ужица, Чачка, Прибоја, Пријепоља и Нове Вароши.

Баш као и лане, половина овогодишњег буџета припала је локалним средствима информисања. Трочлана Комисија за оцену медијских пројеката, у саставу Горан Рековић из Прибоја (самостални медијски стручњак – председник комисије), Едиб Хонић из Сјенице (представник Удружења новинара Србије) и Жарко Мандић из Лознице (испред Удружења „Нова мрежа Србије – НМС“) предложила је, након дуже полемике, да се највише средстава, у укупно износу од 1.250.000 динара, усмери за реализацију два пројекта Радио-телевизије „Златар“ („Инвестирамо, градимо, стварамо –промоција општине Нова Варош“ и „Радио Златар вести“).

Нашој кући, „Златарске вести“ доо одобрено је укупно 1.150.000 динара за два пројекта. „Варошке новине“ су тако за пројекат под називом „Нова Варош на страницама Варошких новина“ добиле 1.050.000 динара, док је за пројекат „Транспарентно о расподели и трошењу средстава из буџета Општине Нова Варош“ на порталу www.varoske.net одобрено 100.000 динара. Ово је иначе први пут да „Златарске вести“ добију средства из општинског буџета за оба своја медија.
Комисија је оба пројекта „Златарских вести“ оценила као веома значајне за житеље нововарошког краја, уз констатацију да њихова реализација доприноси остварењу јавног интереса у области јавног информисања, уз поштовање професионалних и етичких стандарда. Према мишљењу чланова Комисије, наша редакција има потребне кадровске капацитете за реализацију одобрених пројеката, уз две и по деценије дуго професионално искуство запослених новинара.

Међу медијским кућама „са стране“, као и претходних година, највише ће се „опарити“ ТВ Прибој , за чији је пројекат „Нововарошки мозаик“ опредељено 750.000 динара (50.000 мање него лане). Одлучено је и да са 700.000 динара буде суфинансиран пројекат ТВ 5 из Ужица („Лепота и предности живота у селима општине Нова Варош“). Ова медијска кућа ће, иначе, у 2023. добити 100.000 динара више него лане. За реализацију пројекта „Нова Варош из нашег угла“ пријепољском порталу „ПП Медиа“ је као и прошле године одобрено 400.000 динара.

Чачанска Фото, видео и пост продукција „4 Н Студио Драган Николић“ моћи ће ове године да рачуна на 300.000 динара за реализацију пројекта „Живот ОСИ на територији Нове Варош“ на порталу „Глас Западне Србије“. Њихова „сестринска“ медијска кућа „РИНА“ подржана је из општинског буџета са 100.000 динара, а за реализацију пројекта „Улагање у путну инфраструктуру је улагање у будућност Нове Вароши“. Посрећило се и ужичкој „ТВ Лав Плус“ чији је пројекат „Златар и Увац – непоновљиво богатство нововарошког краја“ финансијски подржан са 150.000 динара.

На општински конкурс стигло је укупно 19 медијских пројеката које је кандидовало 16 ТВ и радио станица, новина, агенција и портала из различитих делова земље – Београда, Ћуприје, Пожеге, Ужица, Чачка и градова у окружењу. Расподела новца за медије била је, иначе, мање-више слична као лане. Комисија и власт сагласни су да највећи део општинског колача за информисање треба да добију локални медији. Из године у годину се проредила и пракса да се средства додељују и оним медијима који су спорадично или готово никако присутни „на терену“. 
* * *
НА ИВИЦИ ОПСТАНКА  : -Општински буџет за информисање готово да је годинама исти, а све је мање и комерцијалних и рекламних садржаја па су локални медији на ивици опстанка, у сталном страху да ће због беспарице морати да ставе кључ у браву. Неповољно је и то што се за разлику од неког ранијег периода конкурс за медије расписује све касније, те информативна гласила први новац за услуге информисања добијају тек у јуну или јулу, што додатно отежава њихово пословање- сагласни су представници медија у западној Србији.

 * * * 

Пројекат „Транспарентно о расподели и трошењу средстава из буџета Општине Нова Варош“  је суфинансиран из буџета Општине Нова Варош (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

               

                                                                                                          

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.