Субвенција по хектару повећана на 18.000 динара

Накнада дуплирана

Накнада дуплирана

Свим пољопривредним произвођачима који су конкурисали за давања по хектару биће исплаћено 18.000 динара, двоструко више него што је било најављено. Првобитан износ подстицаја за биљну производњу износио је 9.000 динара, али је повећан у складу са споразумом које је ресорно министарство јуче потписало са више удружења пољопривредника. Јавни позив за давања по хектару расписан је 7. априла, а захтеви се могу подносити до  31. маја.

Како је саопштило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, пољопривредницима којима до сада та врста субвенције није исплаћена, добиће повећан износ у целости, док ће пољопривредни произвођачи којима је већ исплаћено 9.000 динара разлика бити додатно исплаћена у наредном периоду.

-Износ подстицаја по хектару је повећан са 9.000 на 18.000 динара, подстицај за квалитетне приплодне млечне краве са 30.000 на 40.000 динара по грлу, а премија за млеко са  15 на 19 динара по литру. Мере ће допринети да пољопривредници могу лакше да преживе ову годину- рекла је министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић .

Министарка Танасковић потписала је Споразум о међусобној сарадњи  са представницима седам удружења пољопривредних произвођача који су протестовали последњих дана. Документ је потписан са Иницијативом за опстанак пољопривредника Србије, Удружењем произвођача млека „Наше млекоˮ, Удружењем Пољопривредних произвођача Суботице, Удружењем „СТИГˮ Пожаревац, Удружењем „За спас и опстанак сточара западне Србијеˮ, Савезом Удружења пољопривредника Баната и Удружењем произвођача млека Шумадије и Поморавља „Адраниˮ.

У министарству пољопривреде кажу да је споразум закључен на основу преговора обављених са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић и министарком Јеленом Танасковић, а у којима је учествовао и министар финансија Синиша Мали. Држава је обезбедила нових 40 милијарди динара, тако да ће буџет Министарства пољопривреде,  у овој години износити  120 милијарди динара.

-Буџет Министарства пољопривреде ове године ће доћи до 120 милијарди динара, од чега имамо преко 104 милијарде које су намењене субвенцијама. Мислим да никада у историји буџет Министарства пољопривреде  није био на на овом нивоу- истакла је министарка Танасковић.

Споразум о међусобној сарадњи у области пољопривреде између осталог предвиђа и укидање 50 посто накнаде за одводњавање за текућу годину, као и да се накнада за одводњавање у потпуности укине од 1. јануара 2024. године. Договорено је и да се уведе такозвани плави дизел који се односи на олакшице у висини акцизе на 100 литара дизела горива по хектару, за све уписане површине у Регистру пољопривредних газдинстава.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.