Добар почетак примарног одвајања отпада на Златибору

Са представљања првих резултата  (Фото: Никић)

Са представљања првих резултата (Фото: Никић)

Општина Чајетина је у Културном центру Златибор представила прве резултате пројекта „Одвајамо“ у оквиру пројекта који се реализује уз помоћ Министарства за заштиту животне средине, Европске уније и Краљевине Шведске. Пројекат  примарног одвајања отпада спроводи се у четири региона и седамнаест градова и општина Србије.

-Изузетно сам задовољан да су грађани општине Чајетина оберучке, од најмлађих до најстаријих, прихватили да у својим микросрединама раде на примарном одвајању отпада који се касније одвози до регионалних депонија где се рециклира и користи у даљем процесу привреде и живота. Свуда у свету отпад је и велики бизнис, а за локалне самоуправе и значајан извор прихода који се касније може употребити у реализацији свих оних пројеката који локалном становништву доносе само користи- изјавио је Милан Стаматовић, председник Општине Чајетина, додајући да се нада да ће и повремени становници и туристи такође препознати и активно се укључити у овај пројекат у функцији заштите животне средине.

Остало је још да изградимо рециклажно двориште, централну компостану и постројење за третман грађевинског отпада у које ће локална самоуправа инвестирати значајна финансијска средства, најавио је Стаматовић, чиме крупним корацима идемо ка циљу да постанемо прва еколошка општина у Србији. Управо су нам на Златибору у посети преко 300 учесника прве овогодишње трке Светског мото хард ендуро шампионата из 40 земаља света, који ће у својим домовинама моћи да пренесу слику једне лепше и еколошки здравије Србије.

Испред амбасаде Краљевине Шведске, земље европског лидера у улагањима у зелене технологије и једног од главних партнера у реализацији пројекта „Одвајамо“, госпођа Карин Мекдоналд се похвално изразила у односу на све што су становници, јавна предузећа и локална самоуправа Чајетине урадили у претходне две године, изразивши наду да ће и друге општине Србије пратити овај пример добре праксе општине Чајетина.

Руководилац комуналне службе КЈП „Златибор" госпођа Вера Благојевић је истакла да се стално повећава количина прикупљеног примарно селектованог отпада, чија чистина од 95 одсто само значи да су сви становници општине Чајетина веома озбиљно схватили овај напор општине да од локалне средине створи еколошки чисту средину.

Како су и млади са територије општине Чајетина активни учесници примарног одвајања отпада, овом приликом су свој допринос дали певањем химне „Циркуларне економије“ и читањем најбољих радова литерарних конкурса на тему очувања животне средине и климатских промена.

(Извор: Општина Чајетина)

* * *
Пројекат „Чајетинa на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                          

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.