На Златибору Светски шампионат у екстремним мото тркама

Очекује их око 300 километара екстремних терена (Фото: Предраг Вучковић)

Очекује их око 300 километара екстремних терена (Фото: Предраг Вучковић)

На Златибору ће ове године бити званично отварен Светски шампионат у једној од најатрактивнијих мото дисциплина, hard enduro, што представља историјски искорак за ауто-мото спорт у Србији. Од 17. до 20. маја 2023., више од 300 такмичара из целог света, међу којима и највеће светске hard enduro звезде, прелазиће моторима најразличитије препреке,одмеравајући своју снагу и способности на стразама Златибора, који ће бити центар овог догађања, као и Таре и Мокре Горе.

Током три дана, учесници ће покушати да савладају 300 километара екстремних терена, а у оквиру релија биће вожене четири класе: Pro, Expert, Hobby и класа аматера. У среду 17. маја од 10 до 15 часова биће одржан тренинг и квалификације на Прологу за све класе, а од 17 до 19 часова - Akrapovic Straight Rhythm finale. Такмичарски дани биће 18. и 19. мај, као и субота 20. мај када ће на Краљевом тргу у 15 часова бити одржано проглашење победника и додела пехара.

Након прошлогодишњег Xross relija, првог такмичења у историји српског ауто-мото спорта које се бодује за Светски шампионат, захваљујући беспрекорној организацији, Србија отвара Светско првенство у hard enduru 2023., које ће се наставитиу Аустрији, Италији, Румунији, Канади, Шпанији и Немачкој.

-Поносан сам што смо управо ми добили прилику да се на још један начин у свету покажемо као земља спорта и спортских вредности. Прошле године смо се први пут уписали на листу држава у којима се организује ово такмичење, а ове године ће још више пажње бити усмерено на организацију у Србији, јер, по први пут у историји домаћег спорта, један светски шампионат почиње у нашој земљи. Бићемо домаћини такмичарима из преко 40 земаља, што је такође велика част и одговорност- истиче Владан Коматовић, представник организатора Xross relija.

Винфред Кершагл, менаџер FIM Hard Enduro Светског првенства, нагласио је да је Xross reli од самог почетка деловао као догађај који обећава и да су, од првог дана, сви возачи и професионалци и аматери заволели су и ову трку и локације на којима возе у Србији.

-Не само да смо срећни што имамо XROSS у календару за 2023. годину, већ нас радује и што баш ова трка отвара Светски Hard Enduro шампионат. Биће узбудљиво! Сваке године се трудимо да подигнемо квалитет целе серије, али и сваког догађаја појединачно. Од ове године имаћемо и званични јуниорски шампионат, што значи да ће и млади возачи добијати награде на крају сезоне- рекао је Кершхагл.

Прави спектакл и посебна атракција за посетиоце биће организована дан пред саму трку, 16. маја у 17 часова ,када ће у центру Златибора бити свечано отварање Hross Hard Enduro релија, мини шоу учесника као и дружење са фабричким возачима.

-Увод у такмичење је Пролог - прави спектакл и атракција, када ће посетиоци моћи ближе да се упознају са овом захтевном ауто-мото дисциплином. Позивам све да нам се придруже и да заједно уживамо у одличној атмосфери на Краљевом тргу дан пре званичног почетка релија! Ово је јединствена прилика да изблиза видите како возачи хард ендура савладавају препреке и изводе за многе незамисливе и необичне захвате- поручио је Владан Коматовић.

Очекује се да ће Xross Enduro релију присуствовати више од 10.000 посетилаца, који ће на све три планине, на посебним локацијама за гледаоце, моћи да прате трке на лицу места, док ће за остале заљубљенике у овај спорт организатори омогућити директан пренос.

Организацију овог престижног догађаја из света ауто-мото спорта, који ће Србију и на овај начин представити као земљу врхунског спорта, подржали су Министарство спорта, Министарство туризма и омладине Републике Србије, АМСС, општина Чајетина, Комунално јавно предузеће „Златибор“ Чајетина, ТО Златибор, Туристичко насеље Мећавник-Дрвенград као и компанија Цомтраде.

(Извор: www.mojopublic.com)
* * *
Пројекат „Чајетинa на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства) 

   

                                                                                                 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.