У Резервату "Увац" уместо једне сада три категорије заштите

Проширен за 4.000 хектара (Фото: ТО Златар)

Проширен за 4.000 хектара (Фото: ТО Златар)

Специјални резерват природе „Увац“ проширен је за четири хиљаде хектара и уместо једне уведене су три категорије заштите. Под трећом, најлибералнијом, је скоро половина територије овог заштићеног природног добра и ту се под одрећеним условима и са дозволом могу обављати радови на „разоју села и унапређењу сеоских газдинстава“. У прве две забрањена је било каква изградња, посебно викендица и других породичних објеката за одмор, па чак и примена вештачких ђубрива на обрадивим површинама.

Уредбом коју је Влада Србије усвојила недавно, Резерват је проширен са досадашњих 7.543 на 11.750 хектара, већином у државној својини. Међутим, због бројних примедби, забране су „олабавиле“, јер је цела територија резервата пре била под другим режимом заштите. Сада је у првом режиму 1.049 хектара односно 8,93 посто територије, у клисурама Увца, Вељушнице, Кладнице, Тисовице, Павловића брода и Радоињског језера и на том подручју су дозвољена само научна истраживања и контролисане едукативне посете. Под другим степеном заштите је 4.966 хектара (42,52 посто), а под трећим 5.704 хектара односно 48,55 посто територије Резервата.

-На површинама на којима је утврђен режим заштите трећег степена, спроводи се проактивна заштита, где се могу вршити управљачке интервенције у циљу рестаурације, ревитализације и укупног унапређења заштићеног подручја, развој села и унапређење сеоских домаћинстава, уређење објеката културно-историјског наслеђа и традиционалног градитељства, очување традиционалних делатности локалног становништва, селективно и ограничено коришћење природних ресурса и простора- наводи се у Уредби Владе Србије.

Поред Нове Вароши и Сјенице Резерват „Увац“ сада захвата и део територије општине Прибој, тачније село Кратово. У његовим границама на територији Нове Вароши су катастарске општине Рутоши, Сеништа, Радоиња, Негбина, Вранеша, Бурађа, Амзићи, Ојковица,Трудово, Тиква, Вилови, Дебеља, Горње Трудово, Штитково, Божетићи, Комарани, Акмачићи, Радијевићи, Буковик и Мишевићи. У Сјеници – Урсуле, Горње и Доње Лопиже, Доњи Горачићи, Дружениће, Крстац, Чедово и Кладница.

Специјални резерват природе „Увац“ је иначе подручје прве категорије од изузетног значаја и највеће природно станиште белоглавог супа на Балкану. Станиште је укупно 187 врста птица, од којих су 163 строго заштићене, као и 47 врста сисара. Три хидроакмулације у кањону Увца са својим притокама дом су за 24 врсте риба.

-Почетком седамдесетих година део територије општине Нова Варош проглашено је за заштићено подручје како би се заштитио белоглави суп, врста орла лешинара који је био пред изумирањем.Тада су предузете строге мере заштите и формирано хранилиште па је њихов број са свега седам гнездећих парова порастао на више од 400 одраслих јединки- кажу у Приведном друштву „Резерват Увац“ које се стара о овом природном добру.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.