Улица на Златибору понела име руског добровољца са Кошара

Милан Стаматовић и Александар Боцан-Харченко

Милан Стаматовић и Александар Боцан-Харченко

Виталиј Булах, руски добровољац и херој са Кошара, добио је јуче улицу на Златибору, а таблу са називом улице свечано су открили Милан Стаматовић, председник општине Чајетина и Александар Боцан-Харченко, амбасадор Руске Федерације у Србији.

-Наш брат, бивши руски официр и ветеран ратова у Авганистану и Нагорно-Карабаху, Виталиј Булах, не жалећи свој живот дошао је у Србију да брани њено право на слободу. За тај идеал, највреднију српску и руску реч, дао је свој живот на Кошарама и још једном учврстио нераскидиве везе два братска народа- рекао је Стаматовић, и додао да ће ускоро на Златибору бити постављен споменик посвећен руској јединици која је прва дошла на приштински аеродром 12. јуна 1999. године, два дана након потписивања примирја након завршетка сукоба на Косову и Метохији.

Он је додао да баш сада када се обележава 24. годишњица од Битке на Кошарама, када је Србија изложена великим притисцима да призна самопроглашену независност Косова и уведе санкције Русији, треба да се ујединимо у одбрани наших вредности, за које смо положили највеће жртве.

-Српски народ никада неће пристати на независност Косова и увођење санкција Русији. Позивамо Међународну заједницу да обавља своју изворну улогу и да допринесе деескалацији сукоба у Украјини, а не да репресивним мерама подстиче распиривање сукоба, као што је то радила 1999. године на Косову и Метохији- поручио је Стаматовић.

У оквиру посете амбасадора Руске Федерације општини Чајетина одржан је састанак са привредницима Златиборског округа, а амбасадор Боцан-Харченко обишао је и компанију Златиборац која већ годинама своје производе успешно извози у Руску Федерацију.

Стаматовић и Боцан-Харченко обишли су и Канцеларију за сарадњу са Руском Федерацијом, која на Златибору функционише од 2015. године.

-Братски односи два народа и добре политичке везе Србије и Руске Федерације, одличан су основ за успешну економску сарадњу. Зато смо отворили Канцеларију за сарадњу са Руском Федерацијом која представља одличан модел како могу да се повежу локалне средине две земље, да се успостави сарадња између привредника и привуку инвестиције са обе стране- објаснио је Стаматовић.

Стаматовић се захвалио амбасадору Боцан-Харченку на посети општини Чајетина и снажној подршци коју Руска Федерација пружа Србији, нарочито по питању Косова и Метохије.

-Хвала братској Русији, која је увек била уз нас Србе. Наше везе сежу још од времена Светог Саве. За тих више од 800 година, пред нама су били разни изазови, али јединством и вером све смо их превазишли. Зато, нека не сумњају поједини центри моћи, да нећемо превазићи и ове који су данас пре нама. Србија и Русија биће увек заједно. Тако је било, тако ће и бити- закључио је Стаматовић.

Александар Боцан-Харченко, амбасадор Руске Федерације у Србији, изјавио је да је изузетно задовољан што се налази у посети општини Чајетина и изразио је „велику захвалност привредницима и становништву Чајетине и Златибора на акцији прикупљања хуманитарне помоћи за становнике Донбаса, новог региона Руске Федерације, што је доказ да у српском народу, у овом случају на вашем подручју, постоји потпуно разумевање страдања руског народа у Донбасу који је више година био изложен геноциду, а сада и нападима и бомбардовању. Због наших дугих духовних веза постоје љубав и разумевање и жеља да се пружи помоћ руском народа. Српски народ има разумевање за садашњу патњу руског народа, јер је и сам више пута страдао, последњи пут током агресије и напада на Косову и Метохији“.

Са председником општине Чајетина смо имали веома добар разговор, наставио је амбасадор Боцан-Харченко, на коме смо разменили ставове у вези са помоћи Руске Федерације у циљу очувања Косова и Метохије у саставу Републике Србије. Савет безбедности Уједињених нација је јединствена организација у којој је могуће да се реши ово питање. Значајан део разговора смо посветили и поспешењу односа наших двеју земаља, тако да су са нама и руски економски саветници који ће, надам се, током представљања привреде златиборског округа моћи да чују и конкретну понуду за сарадњу.

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић је рекао да је „велико задовољство за све становнике Златибора и општине Чајетина да можемо да угостимо његову екселенцију амбасадора Боцан-Харченка и да помогнемо руски народ у угроженим подручјима кроз један скроман допринос привредника и становништва Златибора и читавог Златиборског округа, као један вид узвраћања за сву помоћ коју су вековима уназад и недавно урадили и амбасадори Руске Федерације у Србији и руски народ и Руска Федерација на заштити српских националних интереса по питању Косова и Метохије.

Наша порука јесте да је будућност Србије на истоку, а не на западу. Све оно добро за Србију долази са истока, а проблеми су увек долазили са западних простора. На тај начин ми штитимо своје националне интересе и пружамо руку пријатељства уз неговање традиције српског и руског народа, коју никада и ничиме не би требали да нарушимо и прекинемо. Помоћ коју ћемо послати руском народу у угроженим подручјима нећемо мерити кроз њену финансијску вредност већ ће то првенствено бити израз наше захвалности пријатељима који се суочавају са тешким изазовима, закључио је Стаматовић. 

(Извор: Служба за односе са јавношћу Општине Чајетина)

* * *

Пројекат „Чајетинa на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                                               

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.