Јубилеј : Три деценије кошарке у Новој Вароши

Клуб изнедрио много квалитетних играца

Клуб изнедрио много квалитетних играца

Пре три деценије, Нова Варош је добила свој први кошаркашки клуб. Јубилеј вредан пажње обележен је недавно међународним турниром за пионире, а на скромној свечаности подељени су и плакете и захвалнице заслужним појединцима и колективима.

А све је почело 9. марта давне 1993. године када група гимназијалаца и званично оснива Кошаркашки клуб Нерон, који након две године мења име у Омладински кошаркашки клуб Златар. Капитен Нерона био је Владимир Обућина, а у тој првој постави играли су још и Слободан Гујаничић, Бранко Бјелић, Владимир Џаковић, Симо Дашић, Жељко Ђајић, Борко Томовић , Бранко Грбић, Александар Вранић, Александар Думић, Слободан и Бојан Љубојевић, Бобан Мишевић и Драгослав Ћирковић. Први тренир био је Љубивоје Вранић, а председник клуба Славиша Пурић. Велику подршку имали су од Слободана Пурића, који је био први кошаркашки судија из Нове Вароши.


Од њих је све почело - КК Нерон

-То су били кадети, већином 1977. годиште, а екипа је веома брзо почела да ниже успехе у свом рангу такмичења. Владимир Обућина био је најбољи играч Мекдоналдс лиги тадашње Југославије (Србија и Црна Гора), која је била званична лига за млађе категорије, а најбољи пласман екипе био је девето место- каже за "Варошке новине" Љубивоје Вранић, који је све до 2008. био шеф стручног штаба кошаркаша Златара.

-Поред тога што су били одлични кошаркаши, били су узорни и одлични ђаци. Сви су касније уписали и завршили факултете. На жалост нису наставили да активно играју кошарку, осим Бојана Љубојевића који је током богате каријере играо за више клубова у Србији и Француској, а данас живи у Београду и успешно се бави тренерским позивом- каже Вранић.

Када су почињали, кажу, намера им је била да кошаркашком лоптом „запале“ Нову Варош. И успелу су у томе. Младеж је убрзо „полудела“ за кошарком, па је већ идуће, 1994. године, клуб имао све млађе мушке селекције – млађи пионири, пионири, кадети и јуниори, а тренирале су и девојчице. За ових 30 година, ОКК Златар је изнедрио велики број играча који су оставили значајан траг у српској кошарци, а кроз каријеру играли су и у САД, Русији, Белгији, Шпанији, Француској, Португалу, Словенији, БиХ, Македонији, Бугарској, Грузији, Словенији, Литванији...

Поред Бојана Љубојевића, у тој плејади су и Владимир Вранић, који тренутно брани боје Босне из Сарајева и Дејан Бјелић, који игра у суперлиги Македоније. Код девојака - Ана Радовић, која је играла за А репрезентацију, и Наташа Бучевац, члан универзитетске и репрезентације Србије у баскету (3 х 3), као и сестре Јелица и Горица Мијовић, које су биле „на прагу“ првог тима Црвене звезде, али су отишле у Америку.

-Свакако најпознатије име је Немања Недовић, који данас игра за Црвену звезду. Недовић је са репрезентацијом Србије освојио сребрну медаљу на Олимпијским играма у Бразилу 2016, а играо је и у НБА, најачој кошаркашкој лиги на свету. Током богате каријере играо је и за Литвус из Литваније, Валененсију и Уникаху из Шпаније, као и за Олимпију из Милана у Италији и грчки Панатинаикос. Много талентоване деце и данас тренира у Златару, па се надам да ће и неки од њих изградити успешну каријеру- каже Вранић.


И наредне сезоне у истом рангу - сениори ОКК Златар

Прву сениорску екипу ОКК Златар добио је 2007. и она је већ наредне година изборила пласман у Прву регионалну лигу Србије где игра и данас. Највећи успех кошаркаши Златара остварили су у сезони 2017/2018. када су се пласирали у Другу лигу Србије, али су одлуком Кошаркашког савеза Србије враћени у исти ранг, због наводног непоштовања административне процедуре.

-И наредне 2023/2024. играмо у Првој регионалној лиги Србије - Запад. У првом делу сезоне, која је на измаку, изборили смо пласман у Плеј-оф групу, међу осам најбољих екипа које се боре за виши ранг. На жалост ми тренутно немамо тај домет. На старту првенства циљ нам је био опстанак у лиги, али смо искористили шансу и пласирали се у плеј-оф фазу што је такође, велики успех- каже  Марко Лаковић, тренер сениора Златара. 
* * *

ПОДМЛАДАК : ОКК Златар данас броји више од 120 чланова млађег узраста и један је од најмасовнијих спортских колектива у граду. Има такмичарске селекције готово свих узраста –млађе пионире, пионире и кадете, које се успешно такмиче у лигама Кошаркашког савезе Србије, а ради и школа кошарке. Председник клуба је Мирољуб Обућина.

-Имамо сјајан подмладак, а Васо Шапоњић је недавно позван у пионирску репрезентацују Себије, међу12 најбољих у држави- каже за "Варошке новине" Данко Думић, тренер млађих селекција Златара. Он и Марко Лаковић, тренер сениора, дуже су од две деценије верни клубу.

-Проблем је међутим што нам деца, када се формирају као играчи, одлазе због школе у друге градове, а слично је и у другим клубовима. Само ове на факултет је отишло осам јуниора, због чега тренутно немамо ту селекцију-каже Думић.

Будућност клуба - пионири ОКК Златар

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.