Код Турака нових 100 радника!

Ускоро нови станари: погони бивђе

Ускоро нови станари: погони бивђе "Инове"

У погонима бивше „Инове“ који су у власништву Општине Нова Варош, посао ће летос добити први од укупно 100 нових радника, а за послодавца из Турске производиће бакарне и поцинковане цеви за грејање намењене тржишту Европске уније. Ово ће бити друга турска компанија у Кокином Броду. Прва, „Мерцер Траде“, јесенас је почела са прерадом дрвета и запослиће 140 радника.

Компанија из Истамбула са којом је недавно постигнут „чврст договор“, ових дана ће и званично Општинском већу поднети захтев за закуп преосталих 5.000 квадрата погона бивше „Инове“ у Кокином Броду. У локалној самоуправи кажу да се ради о угледној компанији, која годишње иностраним купцима испоручи цеви за грејање у вредности од преко пет милиона евра.

Више података о закупцу биће, међутим, саопштено тек после потписивања уговора.

-Турци ће само у савремене дигиталне машине у Кокином Броду уложити два милиона евра, а имаће и обавезу да до краја ове године запосле 60, а до маја идуће године и преосталих 40 радника, међу којима ће бити доста женске радне снаге. Како се ради о специфичној делатности, њихов рад неће угрозити ни једног предузетника у нашем крају - каже за „Варошке новине“ председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.



У општинској власти тврде, да то нису једина радна места која ће бити отворена ове године. Посао је ових дана нашло и 12 возача и магацинских радника у дистрибутивном центру нове брзе поште „Ројал“ на Браношевцу, а најмање 20 лица са тржишта рада запослиће се и код приватника који су на лицитацији закупили део бивше „Обућаре“.

-Изгледне су шансе и да се у „Обућари“ отвори текстилни погон са 50 запослених, у коме ће посао добити углавном женска радна снага, што нам је један од приоритета. Посла ће летос бити и за локалне грађевинце на хотелу који треба да се гради преко пута полигона на Бабића брду, а укупно 50 радника имаће и „Трговина Авдић“ у закупљеним „Иновиним“ погонима у Кокином Броду –каже Васиљевић.

На тржишту рада је више од 2.000 лица, али у локалној самоуправи тврде да послодавци већ имају проблем да нађу квалитетну радну снагу.

- На евиденцији Тржишта рада највише је лица старије животне доби који чекају услов за пензију. Због тога ћемо прочешљати спискове корисника једнократне новчане помоћи, а таквих је тренутно 1.840, и радно способнима понудити посао - каже Васиљевић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.