За 700 Нововарошана статус енергетски заштићеног купца

У току пријаве грађана за олакшице

У току пријаве грађана за олакшице

Око 700 житеља нововарошке општине је од почетка ове године стекло статус енергетски заштићеног купца, што значи да су остварили право на попуст и олакшице у плаћању рачуна за струју. Пријаве трају и даље, а у локалној самоуправи, где се подноси потребна документација, апелују на грађане да искористе могућност за умањење цене за потрошњу електричне енергије.

Услови за стицање статуса енергетски заштићеног купца, према новој Уредби која је ступила на снагу средином децембра прошле године, прецизно су дефинисани. Бодују се : месечни приход домаћинства, број чланова, имовно стање, остварено право на новчану социјалну помоћ, дечији или увећани додатак за помоћ и негу другог лица, као и здравствено стање чланова породице.

У надлежној служби Општинске управе појашњавају да статус енергетски заштићеног купца једночлана домаћинства могу остварити ако им висина месечних прихода не прелази 21.074 динара. За породицу са два члана горња граница новчаних примања је 33.402, а трочлану 45.729 динара. Граница прихода за четворочлано домаћинство је 58.057 динара. За петочлану породицу приходи треба до буду до 70.384 динара да би остварили ово право. За домаћинство које броји шест чланова лимит је 82.711 динара, а за породице са више од шест чланова за сваког додатног појединца додаје се 12.327 динара.

-Најограничавајући критеријум за становнике нововарошке општине, прецизније за житеље који живе у самом граду, јесте онај који се води као „имовно стање“. Он подразумева да укупна површина стамбене јединице једночланог домаћинства не сме да буде већа од 40 квадратних метара, за двочлану 58, трочлану 66, четворочлану 74, петочлану 87, а за шесточлану и веће до 96 квадрата - каже саветница у општинској правно-имовинској служби Бахрија Мусић, ангажована и на пословима за пријаву грађана за статус енергетски заштићеног купца.

-У Новој Вароши није редак случај да у кућама велике квадратуре живе један евентуално два члана домаћинства и они у овим случајевима, без обзира што су им месечна примања лимитирана, не могу да остваре право на попуст и олакшице у плаћању електричне енергије- појашњава Мусић за „Варошке новине“.

Она додаје да је ранијих година у овом периоду било више грађана заинтересованих да искористе ово право, али да су пријаве у току и да се такво стање до краја године може променити.

И на територији читаве Србије ситуација са пријавама није ништа боља. До краја јануара 2023. попуст на рачуне, али не само за струју већ и за гас и даљинско грејање, искористило је свега 55.000 грађана. Те повластице је ранијих година користило око 68.000 људи. У надлежном Министарству очекивања су била да ће статус енергетски заштићеног купца остварити бар 190.000 грађана. У овом ресору главни разлог виде у необавештености грађана да имају право на ове повластице, у складу са критеријумима. Највише пријављених грађана је до сада у Ужицу, а следе Врање, Нови Пазар, Сомбор, Лесковац и Чачак.

Попуст на рачуне имају, иначе, и примаоци редовне републичке социјалне помоћи, дечјег додатка, као и оног за помоћ и негу другог лица. Статус енергетски заштићеног купца могу још остварити и домаћинства чији члан користи медицинске апарате илки уређаје за одржавање здравља, а за чији рад је неопхпдно напајање са електромреже и коме обуставом струје може бити угрожено здравље.
* * *
ПОПУСТ : Угрожени купац, са статусом енергетски заштићеног, стиче право на умањење месечне обавезе за електричну енергију од 120 до 250 киловати месечно, у зависности од броја чланова .

Рецимо, типично четворочлано домаћинство, које сада просечно плаћа рачун на пример, око 6.000 динара, има право на умањење од 2.100 динара . Заштићена домаћинства са два члана која сада плаћају, рецимо, 3.800 динара за струју, плаћаће 1.700 динара мање од тог износа ако су испунили све критеријуме за попуст и повластице на плаћање електричне енергије.


Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.