После Пуљака, медвед уништио кошнице и у Дебељи

Прескочио тарабу и поломио четири кошнице - пчелињак у Пуљцима

Прескочио тарабу и поломио четири кошнице - пчелињак у Пуљцима

Медведи опет кидишу на пчелчињаке око Златарског језера. Након што су недавно у Пуљцима уништили четири кошнице Миломиру Гујаничићу, ових дана направили су штету и у Дебељи. У засеоку Јелићи страдале су три кошнице, па су мештани у страху, да би могли опет да ударе.

Пчелињак у Јелићима био је ограђен бодљикавом жицом, али то није зауставило медведе у намери да се засладе медом. Свраћали су две вечери, а прве су уништили једну кошницу. Пчелињак се налази на пустом месту, у Доловима на око 300 метара испод првих стално насељених кућа.


У Јелићима у два наврата уништио три кошнице

- Три вечери касније медведи су по други пут прескочили у пчелињак покојног комшије и рођака Миломира Јелића, и у потрази за медом уништили још две кошнице. Према траговима у снегу долазила су два медведа, која су након направљене штете, побегла у планину. Штету сам приметио случајно, док сам узнемирен вестима о нападу у Пуљцима кренуо да обиђем свој пчелињак- каже за „Варошке новине“ мештанин Бошко Јелић.

Код Колиба где су летња станишта чобана, Бошко Јелић има око 50 кошница.

-Оградио сам пчелињак електричном чобаницом која је по целу ноћ укључена. Ставио сам и разна друга плашила , али опет страхујем да медведи не провале и не направе штету- каже Јелић.

Како пишу „Варошке новине“ у последњем броју, медвед је и у пчелињак Миломира Гујаничића (66) у Пуљцима свраћао две вечери. Први пут у среду 8. марта. Прескочио је око метар и по високу тарабу, и у пчелињаку поломио четири кошнице и две претурио. Пошто се засладио, истим путем се вратио у дивљину.

-Навраћао је и три вечери касније, о чему сведоче трагови шапа у снегу који је пао тај дан. Обилазио је око пчелињака, али није улазио. Вероватно се уплашио светла испред куће и лавежа пса. Мада живим у граду остао сам да дежурам, јер сам претпоставио да ће још који пут ударити - прича Гујаничић.

У опустелом засеоку крај Пуљачког моста свега су четири кући, али и оне оживе само током лета. Најближи комшија који ту живи стално, удаљен је пар стотина метара, па Миломир током зиме често долази у село како би обишао пчелињак са педесетак кошница.

-Пчелињак је крај породичне куће и опасан тарабом, али шта вреди када је село пусто већи део године па медведи и друго звериње немају страха. Након напада кошнице сам додатно обезбедити електричном чобаницом и бодљикавом жицом. Ово је први пут да у нашем селу праве штету - каже Гујаничић.


Претрпео штету - Миломир Гујаничић 

Шумама изнад Златарског језера лутају четири медведа. Мештани кажу да су их повремено виђали, али да им до сада нису правили штету. Ово је сточарски крај, па мештани страхују и за крупну и ситну стоку.

-Медведи који се виђају у нашем крају су биљоједи, док се не острве, али након што у недостатку друге хране поједу месо угинуле животиње, почну да нападају и стада. У Клаку, Драглици и другим селима у доњем току Увца последњих година забележено је неколико таквих случајева- кажу мештани.

* * *

ЗАОБИЛАЗИЛИ ПЧЕЛИЊАКЕ :   Нова Варош има око 200 пчелара са више од 5.000 кошница, али је тек половина у Удружењу „Златарка“, једином у општини. Последњи пут су неком од њих медведи направили штету пре петнаестак година, када су на Воденој пољани у срцу Златара поломили кошнице изнете на планинску пашу.

Мештани су га протеклих година медведе виђали широм нововарошког краја, повремено су залазили у села, крали кукуруз и насртали на стада, али нису правили штету пчеларима, све до недавно.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.