Реконструкција зграде Вртића средствима Европске уније

Радови ће бити готови до лета

Радови ће бити готови до лета

Реконструкција зграде Предшколске установе „Паша и Наташа“, која је недавно започела, биће готова до лета. Радове са 179.000 евра финансира Европска унија, уз помоћ Општине Нова Варош, а посредством програма ЕУ ПРО Плус који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције. 

Комплетна санација објекта Вртића, изграђеног 1979.године, подразумева замену спољне столарије (врата и прозора), керамичких плочица, електричних и водоводних инсталација, изградњу против-пожарног прилаза, као и реновирање и опремање кухиње и вешераја у које се није улагало више од четири деценије. Због своје руинираности и дотрајале опреме, ове просторије, иначе,више не одговарају стандардима и потребним условима за установе овог типа, те је њихова санација била неопходна. Према најавама, након реконструкције објекта, спровешће се и процес увођења HACCAP стандарда за безбедност хране.

Реализацијом овог пројекта унапредиће се услови за боравак и предшколско образовање 300 малишана Вртића и 45 полазника Музичке школе, као и квалитет рада четрдесетак запослених. Радове изводи “Грађевинар” из Ивањице.

-За општину Нова Варош је унапређење и развој предшколског образовања међу приоритетима. Зато радимо на проширењу капацитета, побољшању услова, али пружамо и подршку у запошљавању васпитачког и медицинског кадра и особља у Вртићу – каже председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић и истиче да ће локална самоуправа подржати пројекат са 34.000 евра.

У ЕУ ПРО Плус кажу да је рок за завршетак радова 90 дана. Пројекат реконструкције нововарошке Предшколске установе један од укупно 32 програма локалне инфраструктуре у регионима Шумадије, западне, јужне и источне Србије које је Европска унија преко овог програма подржала са више од 5.000.000 евра.

-Циљ је да се реализацијом пројеката селектованих путем јавног позива унапреди квалитет живота грађанки и грађана кроз обнову и реконструкцију образовних, здравствених и установа социјалне заштите, спортских и објеката културе, као и побољша квалитет комуналних услуга на локалу и зграда јавне администрације – наводи се у саопштењу ЕУ Програма за локални развој.

Иначе, активности ЕУ ПРО Плус програма, који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 40 милиона евра. Програм има за циљ да побољша и управљање територијалног развоја, економског раста и унапреди социјалну инфраструктуру и кохезију у 99 локалних самоуправа у Србији, међу којима је и општина Нова Варош.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.