Семинар у "Златнику" за медијске раднике

Против дискриминације жена у медијима

Против дискриминације жена у медијима

Форум жена Пријепоља и Телевизија „Форум“ организују у хотелу „Златарски златник“ дводневни семинар на тему „Родни стереотипи и представљање жена у медијима“.

Циљ едукације је подизање нивоа знања новинарки и новинара о родним стереотипима и смањење дискриминације жена у медијима.

-Разговори на ове теме су веома важни јер јавно мнење у Србији још увек у довољној мери не препознаје значај родне равноправности за друштво у целини. Већина грађанки и грађана се ослања на медије као извор информација о родној равноправности. Медији , међутим, и даље исказују и подстичу патријархалне културне обрасце и стеретипизиране родне улоге жана и мушкараца, а врло ретко представљају достигнућа жена у јавном и политичком животу, економији, предузетништву, науци, образовању и другим областима стваралаштва – истиче Милева Малешић, директорка и уредница Телевизије „Форум“, која је и оснивач НВО Форум жена Пријепоља.

Организатори подсећају да је неопходно унапређивати родно осетљиво медијско извештавање и отклањати сексизам и дискриминаторни говор у медијском простору, а да је уклањање стереотипа у средствима јавног информисања и промоција родне равноправности један од стратешких циљева националне стратегије у овом сегменту друштва.

Едукативне радионице се организују данас и сутра, а поред новинарки и новинара са простора Златиборског округа, присустоваће им и представници локалних савета односно одбора са родну равноправност, цивилног сектора, као и општина Пријепоље, Прибој и Нова Варош.

Семинар се одржава у оквиру пројекта „Колико смо близу или далеко од Европске уније“. Подржава га Београдска отворена школа у оквиру програма Цивилно друштво за унапређење приступања Србије ЕУ, а финансира Амбасада Шведске.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.