Нови Савет и Комисија за родну равноправност

Очекује их доста посла - Савет за родну равноправност

Очекује их доста посла - Савет за родну равноправност

Јелена Лековић, дипломирана правница и директорка Центра за социјални рад, нова је председница општинског Савета за родну равноправност. Одлуком одборника локалног парламента, на седници одржаној средином фебруара, изабрано је још шест чланова овог општинског тела, које ће се до краја четврогодишњег мандата бавити питањима родне равноправности.  Именована је и Комисија за родну равноправност, на чијем је челу одборница Ивана Пуцаревић.  

Нови сазив Савета за родну равноправност , према речима његове председнице, имаће пуне руке посла . Најпре их очекује рад на детаљној анализи садашњег стања у овој области, а потом доношење бројних докумената и аката, пре свих локалног акционог плана за родну равноправност, који у потпуности мора бити усаглашен на законским прописима и оним на националном нивоу.

-То су краткорочни циљеви, а они дугорочни су, ипак, много комплекснији, а то је генерално унапређење положаја жена у нововарошком крају, како на економском плану, тако и у сегменту њиховог значајнијег учешћа у друштвеном, привредном и политичком животу општине – истиче за „Варошке новине“ Лековић и наглашава да су припаднице нежнијег пола у овом делу Србије последњих година успеле да се изборе за значајније присуство у општинским и скупштинским органима управе, трећина их је у локалном парламенту, директорке су већине школа и установа културе и социјалне заштите, али их и даље нема на кључним позицијама у граду и местима где су паре и моћ.

Посебна ангажованост овог тела очекује се и на првим наредним изборима за савете месних заједница, јер је партиципација жена у овим органима готово на нивоу статистичке грешке. Жене су маргинализоване и на многим другим пољима, а савет ће покушати да на свест Нововарошанки утиче и кроз појачане едукативне активности о значају друштвене неприхватљивости свих облика занемаривања и дискриминације припадница нежнијег пола.Најпре у економском смислу, а потом и у сваком другом, наглашава Лековић. Њој ће у раду помагати и остали чланови овог тела : Данијела Топаловић, Данијела Попадић, Биљана Симеуновић, Жељко Бојовић, Мухарем Салихбеговић и Сања Копуновић.

Како би се на пољу унапређења родне равноправности ефикасније деловало на локалу, Скупштина општине Нова Варош је формирала и Комисију за родну равноправност, као стално радно тело које ће координирати послове између локалног парламента и Савета. Комисија ће, између осталог, разматрати предлоге одлука и других аката које доноси Скупштина са становишта родне равноправности и континурано сагледавати стање и резултате у овој области.

-Разматраћемо и локалне акционе планове на пољу родне равноправности, као и примене стандарда о равномерној заступљености жена и мушкаца на местима одлучивања у јавном и политичком животу нововарошке општине – напомиње одборница Ивана Пуцаревић, председница скупштинске Комисије за родну равноправност, у чији састав су именовани и: Снежана Кнажевић, Катарина Виторовић, Радојко Стојковић и Алија Мујагић.Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.