Пецање на језерима у кањону Увца по скупљој цени

Прошле године мање пецароша него претходне - Шиповик

Прошле године мање пецароша него претходне - Шиповик

Цена годишње дозволе за пецање на рекама и језерима у Специјалном резервату природе „Увац“ ове године кошта 6.000 динара. За њу треба издвојити хиљаду динара више него прошле, што је прво поскупљење након осам година. Цена дневне и седмодневне дозволе остала је иста и износи 1.000, односно 2.000 динара, и у истом је износу за све воде у Србији.

Цена годишње дозволе за националне паркове и заштићена природна добра одређена је правилником Министарства заштите животне средине. Креће се у распону од 2.000 до 10.000 динара колико кошта дозвола за пецање у Пределу изузетних одлика реке Градац, и са њом се може пецати само у границама заштићеног подручја за које се издаје.

- На Увачком, Златарском и Радоињском језеру и њиховим притокама прошле године су пецала 543 риболовца са годишњом дозволом. То је готово 200 продатих дозвола мање него предходне. Суша и турбине знатно су оборили коту па је језерима било тешко прићи, што је вероватно један од разлога. Продато је и 288 дневних и 67 вишедневних дозвола, што је знатно мање него пре- каже за "Варошке новине" Новак Пејовић, управник рибарског подручја Резервата „Увац“.

Да би међутим пецали на свим водама на територији своје општине, риболовци из Нове Вароши мораће и ове године да купе две дозволе. Са основном и скупљом могу да пецају само на делу Лима кроз Бистрицу. Њена цена се није мењала и износи 7.000 динара за сениоре, а важи за сва рибарска подручија у Србији која нису под посебним режимом заштите. Цена ове дозволе за старије од 65, жене и лица са телесним оштећењима од 60 до 80 процената износи 3.500 динара, а за остале повлашћене категорије 600 динара.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.