Светосавска награда, признање за Ивин таленат и труд

Награду Иви Ранђеловић уручио је министар Бранко Ружић

Награду Иви Ранђеловић уручио је министар Бранко Ружић

Ученица трећег разреда Средње школе у Новој Вароши Ива Ранђеловић добитница је Светосавске награде за 2022. годину. Ово највеће државно признање у области науке, образовања, васпитања и уметности, које сваке године најзаслужнијим појединцима и колективима додељује Министарство просвете, Ива је освојила за изузетан допринос на пољу литерарног стваралаштва.

-Ивини остварени резултати огледају се у бројним наградама из области језичке културе, као што су : прво место на републичком такмичењу из српског језика и књижевности, прво и два трећа места на међународним конкурсима, запажени успеси и на пољу природних наука, посебно биологије и математике. Ива је и добитница награде Српске академије наука и уметности и Српске књижевне задруге, а осим знања, талента и вредног рада, одликују је и скромност и племенитост. Вршњаци је цене као поуздану и осећајну другарицу – наводи се у образложењу комисије министарства.

Вредна и даровита млада Нововарошанка је ласкаво признање освојила у изузетно јакој конкурецији. Ове године је пристигло 180 пријава односно предлога за награду, а Ива је изабрана међу 34 најзаслужнија појединца и колектива у земљи. На свечаности у Министарству просвете награде им је  уручио министар Бранко Ружић.

Ива истиче да јој је била част да се на Савиндан на додели награде у Влади Србије нађе „раме уз раме“ са изузетним прегаоцима, међу којима су и академици емеритуси, афирмисани уметници, најуспешнији просветни радници и васпитачи, ученици...

-Највише признање у сфери науке, образовања и уметности је најбоља потврда рада, труда и времена које већ годинама улажем на различитим пољима. Током читавог свог живота, и на личном и на професионалном плану, ово признање ће ми бити од изузетне важности – каже Ива Ранђеловић за „Варошке новине“ .

-Светосавска награда је и необорив доказ да јачином жеље и преданим радом можемо испливати у мору искривљених вредности и схватања данашњице. Да сами себе можемо довести до тамо где смо само сањали да бисмо могли бити. Ово признање је и велики подстицај за будућност, да наставим да сањам снове не страхујући од њихове величине- додаје Ива.


У Влади Србије - Ива са помоћником министра, државном секретарком и директорком школе

Ова ученица трећег разреда природно-математичког смера каже да награда можда никада не би дошла у њене руке да није било ангажовања и залагања директорке Средње школе у Новој Вароши Бранке Ракоњац, која је Иву и кандидовала за ово ласкаво признање.

-Пратећи рад и одрастање, као и целокупни развој од првог разреда средње школе, са сигурношћу истичем и сматрам да је Ива ученица која у свом одељењу, међу вршњацима, као и млађим и старијим генерацијама, пример правог средњошколца – вредног, марљивог и поштеног ђака, кога красе скромност, доброта и племенитост. Ива је узор свим генерацијама и путоказ на многим непроходним путевима – написала је, између осталог, директорка Ракоњац у предлогу за доделу Светосавске награде.

Она за „Варошке новине“ додаје да ни у једном моменту није имала дилему кога кандидовати за ово престижно признање јер је Ива комплетна личност.

-Ива је ученица која тихо и ненаметљиво, а ипак чврсто и сигурно, утире светосавски пут и обасјава га својим „малим“ делима. Ива је ученица чије понашање одише скромношћу и врлином, а васпитање лепим и честитим манирима – наглашава Ракоњац и сматра да је ова ученица својим узорним понашањем допринела подизању угледа школе и поставила високе стандарде који се достижу темељним радом, добром организацијом, али, пре свега, љубављу према матерњем језику, култури и традицији.

-Ива свим срцем, свим умом и свом снагом истрајава на путу који је својим светим животом изградио Свети Сава и зато је заслужила да буде један од добитника Светосавске награде- сматра директорка школе Бранка Ракоњац. Она је, иначе, заједно са Ивом, ових дана добила и похвале Школске управе Ужице уз поруку да би и остали управитељи школа у Златиборском округу требало да следе овај модел залагања за најуспешније ученике. 
* * *
ПРВА У ОПШТИНИ : Ива Ранђеловић је једина добитница Светосавске награде из Нове Вароши коју Министарство просвете додељује у категорији најзаслужнијих појединаца, а за изузетан допринос у области науке, образовања, васпитања и културе.

Ово престижно државно признање је пре више година, као један од најуспешнијих колектива у земљи у сфери васпитања, добила Предшколска установа „Паша и Наташа“.

Светосавска награда је, иначе, установљена 2002.године одлуком Владе Републике Србије.

(Фотоси: Приватна архива)

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.