Нова опрема за лабораторију Дома здравља

Анализатор за урин, дар београдске фирме „ЕЛТА’90 МС“

Анализатор за урин, дар београдске фирме „ЕЛТА’90 МС“

Дому здравља у Новој Вароши добио је нову опрему за Службу лабораторије, дар специјализована београдска фирма „ЕЛТА’90 МС“. Донација је вредна 4,85 милиона динара, а савремена апаратура за лабораторијску дијагностику ће у доброј мери унапредити квалитет здравствених услуга у овом сегменту медицине.

-Захваљујући донаторима, служба лабораторије је од недавно опремљена са најсавременијим анализатором за урин и апаратом за биохемијске анализе крви – каже директор Дома здравља др Бранко Поповић.

Он за „Варошке новине“ истиче да ће од нове опреме бенефите имати и пацијенти и запослени у овој служби. Здравствени осигураници јер ће за неупоредиво краће време добијати прецизније анализе, а лаборанти јер су им омогућени бољи услови за још квалитетнији и ефикаснији рад.

-Циљ је да до краја ове године у потпуности буде дигитализована лабораторијска дијагностика чиме би се оптимално задовољиле потребе наших пацијената и тиме генерално додатно подигао квалитет здравствене заштите становништва – наглашава др Поповић.


Модерни апарат за сат времена обради 360 узорака крви

Нова опрема је недавно у просторијама лабораторије инсталирана по свим предвиђеним прописима и стандардима, а пре неколико дана је и пуштена у функцију. Лаборанти су обучени за рад на савременој апаратури, која ће им помоћи да подмире, како потребе пацијената, тако и службе хитне помоћи, болничких одељења, опште праксе, дечјег диспанзера, гинекологије...

Начелница Службе за лабораторијску дијагностику др Џеладина Велинов (специјалисткиња клиничке биохемије) истиче да је захваљујући новој опреми процес анализарања знатно убрзан, број анализа проширен, а квалитет значајно унапређен.

-Анализатор за урин има капацитет анализе 120 узорака за сат времена, што довољно говори о томе колико ће читав процес бити убрзан, с обзиром на то да смо досада за „читање“ узорака користили микроскоп, уз претходну припремну процедуру која нам је такође одузимала доста времена - појашњава др Велинов. - Захваљујући овом апарату сада се анализирају и седименти, електролити, физичко-хемијски елементи урина који се углавном раде у већим лабораторијским центрима, а важни су за дијагностику односно праћење стања не само бубрежних болесника, већ и пацијената оболелих од многих других обољења.

Докторка Велинов за наш лист додаје да им је од велике користи и нови апарат за биохемијске анализе крви, о чему довољно илуструје податак да се у њему за сат времена обради чак 360 узорака крви. Та брзина и прецизност анализа олакшавају и рад лекарима, што је још један од бенефита савремене апаратуре.

Иначе, у Служби за лабораторијску дијагностику седмично се анализира односно обради и до седам хиљада узорака крви и урина.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.