Бошњачко Удружење "Извор доброчинства" помаже сународнике

Поклон за 77 бошњачке деце школског узраста

Поклон за 77 бошњачке деце школског узраста

Унапређење економског положаја Бошњакиња и Бошњака у Новој Вароши и подршка најрањивијим категоријама становништва дугорочни је циљ Удружења „Извор доброчинства“, које је недавно основала група овдашњих младих ентузијаста уз подршку њихових сународника из земље и расејања. Организација је хуманитарног карактера, утемељена на принципу добровољности, а за кратко време окупила је 110 чланова и спровела неколико акција помоћи деци и социјално најугроженијим породицама.

-Иако смо 'младо' Удружење, већ смо успешно реализовали неколико активности у различитим областима хуманитарног деловања – каже за „Варошке новине“ председник Удружења „Извор доброчинства“ Един Мујагић.

-Обезбедили смо три стипендије за јетиме, односно децу без једног или оба родитеља, спровели акцију поделе 'паметних пакетића' за све наше школарце, прикупљена су средства за куповину зимске одеће и обуће за малишане, обезбеђени су и пакети са основним животним намирницима и средствима за хигијену за породице неповољнијег социјалног статуса, а у сарадњи са 'сестринском' организацијом 'Хасене', поделили смо и пакете материјално најугроженијим бошњачким породицама- каже Мујагић.

Активисти Удружења су недавно  организовали још једну племениту и корисну акцију. За 77 бошњачке деце – узраста од првог до осмог разреда основне школе, уприличили су пригодну свечаност и поделили им пакетиће са школским прибором. Донација је вредна око хиљаду и по евра, а како истичу у овој организацији, симболичним поклонима желели су да најмлађима пошаљу поруку да ће им бити подршка током школовања јер им је примарно да израсту у вредне, образоване,школоване, здраве и надасве хумане људе.

-Надамо се да ће по завршетку школовања пожелети да се врате у Нову Варош и да стеченим зањем и вештинама помогну свом завичају у његовом будућем развоју и афирмацији – кажу у овом првом и за сада једином удружењу у Новој Вароши које се бави проблемима и положајем локалних Бошњака.

На челу деветочланог Управног одбора Удружења „Извор доброчинства“ је Адис Дрнда, док је за председника Скупштине изабран Денијел Туркмановић. Руководство „Извора доброчинства“ се придржава јасно дефинисаних циљева, а то су : помоћ и подршка у спровођењу хуманитарних акција у прикупљању прехрамбених намирница, лекова, обуће, одеће и њихова подела деци без родитеља, старима, изнемоглима и свима којима је она најпотребнија, потом подршка у виду повремених једнократних новчаних средстава најсиромашнијим члановима бошњачке заједнице,као и брига за инвалидна лица, студенте, јетиме, болесне... У фокусу ће бити и размена искустава и сарадња са сличним организацијама у земљи и дијаспори, али и организовање семинара и едукација у циљу подршке у школовању деце и младих.

Већ за фебруар „Извор доброчинства“ припрема нову акцију.

-Анализираћемо ових дана шта је тренутно најпотребније угроженим бошњачким породицама. Да ли је то огрев, лекови, намирнице и слично и у складу са њиховим потребама упутити им једнократну помоћ – каже председник Удружења Еддин Мујагић и најављује различите хуманиране активности током предстојећег месеца Рамазана, који почиње у другој половини марта.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.