У свим школама у Новој Вароши свечано обележен Савиндан

Савиндан у градској основној школи

Савиндан у градској основној школи

У знак сећања на Светог Саву , утемељивача српске државе, цркве, просвете и културе, у свим школама на територији општине Нова Варош данас је свечано обележен Савиндан.

Пригодним приредбама и беседама, уз славски колач и молитве у част светитеља, ученици, њихови учитељи, наставници и професори, директори школа, представници школских одбора и локалне самоуправе достојно су обележили овај празник. Са поруком да нам нема спасења без светосавља јер су светосавске нити дубоко уткане у све поре нашег савременог бића и бивствовања.

-Свети Сава је наш темељ, али и путоказ за будућност, јер у овим смутним временима можемо опстати само као друштво знања. Данас је знање главно 'оружје' којим човек може да се брани и да осваја, влада, ствара и дише – казао је у својој беседи Ристо Поповић, директор градске Основне школе „Живко Љујић“.

Он је истакао да просветитељски мисионарски посао на себе данас мора преузети сваки просветни радник. Из разлога што се, каже, у школи морају стварати нове учене и образоване генерације, спремне да се изборе са многим изазовима у будућности.

На животни пут Растка Немањића – од родног Раса у коме се одрекао раскоши и власти, до замошења на Светој Гори, посебно на његове заслуге на ударању темеља државе, осамостаљењу и унутрашњем уређењу Српске православне цркве, просветитељском и књижевном раду, дипломатији и здравству, кроз своје школске приредбне подсетили су чланови хорских, драмских, рецитаторских и ликовних школских секција. У средњој и свим сеоским и градским оснивним школама ученици су и овог пута показали свој раскошни таленат за песму, рецитацију, сликарство, са поруком да је Свети Сава “бесмртно жив и бесмртно вечан”.

Већ по традицији, Савиндан је био прилика и да се уруче скромни поклони и признања ученицима који су освајали награде на окружним и републичким смотрама знања током прошле године, као и оним ученицима који су се посебно истакли на пољу књижевности, културе, ликовног стваралаштва, спорта…

Овако је данас било у школама :

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.