Парастос војводи Бојовићу на Богојављење у Новој Вароши

Овенчан славом - Војвода Петар Бојовић

Овенчан славом - Војвода Петар Бојовић

У цркви Свете Тројице у Новој Вароши, у четвртак, 19. јануара, у 13 сати, служиће се парастос војводи Петру Бојовићу (1858-1945), поводом 78-годишњице смрти. Цвеће на споменик на градском тргу који носи његово име, положиће се у 12:30 сати.

Помен у знак сећања на славног земљака, организује Удружење потомака ратника 1912-1920. године „Војвода Петар Бојовић“ у Новој Вароши.

Војвода Петар Бојовић је рођен у Мишевићима на Златару. Учествовао је у шест ослободилачких ратова Србије од 1876. до 1918. године, био је начелник Врховне команде Српске војске на Солунском фронту и командант Прве армије у пробоју Солунског фронта. За заслуге је добио 25 српских и 16 одликовања европских држава.

Војвода Бојовић умро је заборављен и понижен 19. јануара 1945. године. Идућег дана је сахрањен скромно, без војних почасти, еполета и униформе, на неугледној и запуштеној породичној гробници у Београду.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.