Разговор с поводом: Милана Јелић, директорка Градске библиотеке

На полицама 49.000 књига - Библиотека у Новој Вароши

На полицама 49.000 књига - Библиотека у Новој Вароши

У Библиотеци „Јован Томић“ у Новој Вароши броје „ситно“ до испраћаја још једне успешне пословне године. Обележиле су је бројне активности у програмском смислу, али и на инвестиционом плану јер је ово најлепше архитектонско здање у центру града претрпело још једну фазу реконструкције и недавно поново заблистало у новом руху и пуном сјају.

Рад са читаоцима и популаризација књиге и читања, ипак, су били примарни у раду установе.

-Чланску карту Библиотеке има око 540 Нововарошана, који годишње прочитају више од 8.000 наслова. Најревноснији читаоци су основци, следе ученици средњих школа, пензионери и суграђани без запослења, док су на зачељу пољопривредници и запослени. Међу чланством три пута је више припадница женског него мушког пола –каже директорка Библиотеке Милана Јелић и додаје : - Највише се читају домаћа и страна белетристика, а оно што охрабрује јесте да су све читанији романи аутора овенчаних књижевним наградама, као и они са историјском тематиком.


Успешна година - Милана Јелић

Она за „Варошке новине“ да су међу љубитељима писане речи све су бројнији читаоци стрипа, а међу млађом популацијом хит су јапанска стрип издања. Класици су међутим и даље у врху читаности, интересовање влада и за публицистику са историјском потком, солидно је тражена епска фантастика, а у последње време задовољавајућу читаност имају и дела из завичајног фонда.

-Читање афирмишемо различитим активностима. Пре свега набавком нових актуелних издања, како бисмо што више обогатили тренутни књижни фонд од око 49.000 примерака. Током ове године путем куповине и донација набављено је 1.225 књижних јединица односно нешто више од 1.000 наслова, чија се вредност процењује на близу 850.000 динара. Највећи дародавац је и даље Министарство културе, које нам значајан број штива донира путем откупа – наглашава директорка Јелић.

У Библиотеци кажу да у складу са могућностима и интересовањима публике, организују и књижевне, драмске и музичке вечери, промоције књига...

-Посебно смо поносни на одличну сарадњу са најмлађим читаоцима – предшколцима и основцима. За њих смо у години коју испраћамо приредили неколико забавно-едукативних радионица, као и бројне друге садржаје. Нешто старији поклоници књиге имали су прилику да се друже са нашим познатим писцима, а гостовали су Бојан Љубеновић, Бранко Росић, Мухарем Баздуљ, Миломир Милинковић, Анита Павић, Салих Селимовић- каже директорка Јелић.

-Рад са читаоцима и планирану програмску шему пред крај ове године, ипак, је у извесном обиму пореметила санација зграде, али је зато „бела голубица“ поново добила ново, лепше рухо. У оквиру реконструкције одрађена је спољна фасада, столарија на спрату Библиотеке, све просторије су окречене и „умивене“, а постојеће осветљење замењено је ЛЕД расветом. Радови су коштали 5,6 милиона динара, а средства су обезбедили Министарство културе и локална самоуправа – истиче директорка Милана Јелић.
* * *
НОВИ ПРОГРАМИ : У Библиотеци имају амбициозне планове и за наредну годину. Како истичу, лепезу садржаја прошириће и на позоришне програме, музичке догађаје, а у плану је и појачано ангажовање у организацији традиционалне општинске смотре рецитатора , која је у време пандемије односно онлајн такмичења, али и пре тога, изгубила на свом значају и масовности.

-За издаваштво, нема довољно новца, али ни аутора заинтересованих за публикацију њихових дела- кажу у Бивлиотеци „Јован Томић“.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.