Бољи услови за рад здравствене амбуланте у Божетићима

У обновљеним просторијама - из амбуланте на Боровитој главици

У обновљеним просторијама - из амбуланте на Боровитој главици

Након више од четири деценије, реконструисана је сеоска амбуланта у центру Божетића, а за oве радове из буџета Општине Нова Варош опредељено је близу три милиона динара.

Подручје које покрива амбуланта на Боровитој главици територијално и по броју становника једно од највећих у општини. Осим за Божетиће, „надлежна“ је и за Буковик, Дебељу, Штитково, Горње и Доње Трудово, Ојковицу.

-Саниране су све просторије, а реконструкција је обухватила радове на кровној конструкцији, замени олука, електро - инсталација, унутрашње и спољне столарије, подне и зидне керамике, глетовање, кречење, као и уређење мокрог чвора. Овим су се стекли оптимални услови за виши ниво квалитета здравствене бриге о становништву из овог дела општине,као и бољи услови за рад здравствених радника- каже за „Варошке новине“ директор Дома здравља др Бранко Поповић.

Начелник Службе за здравствену заштиту одраслог становништа при Дому здравља др Зоран Ивањац наглашава да су амбуланте у сеоским месним заједницама важна карика у систему здравствене заштите.

-Реч је о срединама у којима су сурови услови живота, удаљеним од града и локалне здравствене установе, превоз је отежан, а старосна структура живља је у значајном обиму врло неповољна. Доста је старачких домаћинстава, чијим члановима је потребна континуирана здравствена нега и брига, редовна и друга лекарска терапија, надзор специјалиста и слично – наглашава др Ивањац.

Обнова сеоских амбуланти је део стратегије Дома здравља и локалне власти, кажу надлежни.

-Зато ће се етапно у наредном периоду реконструисати и остале сеоске здравствене јединице на територији општине, а прва на реду је амбуланта у Радоињи –обећава др Бранко Поповић.

На територији нововарошке општине активно је укупно седам сеоских амбуланти и то у Божетићима, Радоињи, Драглици, Акмачићима, Белој Реци, Јасенову и Рутошима. Медицинске сестре односно техничари раде сваким радним даном , од 7 до 14 сати, а лекари ординирају једном седмично и то по следећем распореду : у Божетићима и Акмачићима средом, Јасенову и Белој Реци четвртком, а у Драглици, Радоињи и Рутошима петком.
* * *
Овај текст је део пројекта " Здравствена слика - огледало друштвене заједнице"

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.