Све више Нововарошана добровољних давалаца крви

Ове године крв дало 690 грађана и грађанки - са јучерашње акције

Ове године крв дало 690 грађана и грађанки - са јучерашње акције

Општинска организација Црвеног крста у Новој Вароши организована је током 2022. године укупно  12 акције добровољног давалаштва крви у оквиру којих је ову племениту течност даривало 690 грађана и грађанки, што је рекордан број у последње време. У односу на пре пет година, број давалаца крви се на овом подручју увећао за готово трећину.

Лане је у акцијама нововарошког Црвеног крста и ужичког Завода за трансфузију учествовало 635 Нововарошана, 2020-те 600, а у 2018 –тој, рецимо, 440 што је и тада био изузетно висок проценат.

Општина Нова Варош је, између осталог, јединствена и по томе што се број добровољних давалаца крви константно повећава, мада  је становништво све старије и малобројније. Овај податак је охрабрујући с обзиром на то да се здравствена слика житеља златарског краја, због просечне старости од близу пет деценија живота и пораста хроничних обољења, погоршава из године у годину.

-Само у протеклих 12 месеци прикупљено је 345 литара крви, што је за око 150 литара више него пре пар година – каже секретарка Општинске организације Црвеног крста Милена Јојевић.

Она за „Варошке новине“ истиче:

-Са оваквим учинком, нововарошки добровољни даваоци крви високо су позиционирани у Републици, а међу најбољима у Златиборском округу. Њихова спремност да помогну суграђанима у невољи заслужује поштовање читаве локалне заједнице.

Своју хуманост и племенитост на делу, они су показали и јуче, у четвртак 29. децембра, током последње акције добровољног давалаштва у овој години.

-Пријавило се 79 Нововарошана, од којих је након обавезног здрвственог прегледа њих 68 дало крв. Међу њима је и осам припадница нежнијег пола, као и двоје наших суграђана који су први пут дали ову племениту течностнаглашава Јојевић, уз захвалност и респект свима који су уочи новогодишњих празника одлучили да својим хуманим гестом неком спасу живот или помогну у оздрављењу и опоравку.

* * *
Овај текст је део пројекта " Здравствена слика - огледало друштвене заједнице"

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.