Златибор за Нову очекује 50.000 гостију, 2022. рекордна !

Велика посета очекује се и током зимске сезоне

Велика посета очекује се и током зимске сезоне

Златибор за Нову годину очекује 50.000 гостију, што је круна на годину која ће, како указују подаци, бити рекордна и по броју гостију и по оствареним ноћењима.

Током наступајућих празника, на Златибор ће се сјатити готово пола естраде. На Тргу, у хотелима, кафићима и ресторанома госте ће песмом забављати Светлана Ражнатовић, Београдски Синдикат, Индира Радић, Лексингтон бенд, Даница Црногорчевић, Никола Роквић, Милица Тодоровић, Адил Максутовић, Сека Алексић, Мира Шкорић, Тања Савић, Ивана Селаков, Шако Полумента...

Златибор ће 2023. обележити 130 година од зачетка организованог туризма на овој планини. Већ сада је међутим извесно да ће се у свечаним говорима током прославе јубилеја гласније него друге спомињати 2022..

По речима Владимира Живановића, директора Туристичке организације “Златибор”, 2022. биће завршена са учинком три одсто већим него 2019. која важи за рекордну.

-Званични подаци из категорисаног, и процена попуњености некатегорисаног смештаја, указују да ће Златибор 2022. завршити са око 380.000 долазака и 1.420.000 остварених ноћења. Највећи разлог расту свакако је “Голд гондола” која је сама по себи привукла туристе, али условила отварање нових објеката. У односу на претходну годину, број туриста већи је за 12 одсто – рекао је Живановић за “Блиц“.

Судећи по новогодишњим празницима, и наредна, јубиларна година, биће крцата рекордима. Од 40.000 расположивих лежаја у хотелском и приватном смештају до сада је за празнике букирано преко 95 одсто, што даје за право очекивањима да ће 2023. на овој планини дочекати око 50.000 људи. У ту бројку урачунато је и 10.000 посетилаца из околних места који ће доћи на дочек.

-Просечна цена тродневног новогодишњег аранжмана износи 36.000 динара по особи у хотелима ниже категорије, док у луксузнијим хотелима са три звездице три ноћи са свечаном вечером кошају до 120.000 динара. Повећава се у овом период и цена закупа приватних апартмана. Они за две или три у време празника изнајмљиваће се за 100 – 150 евра – каже Живановић.

Током зимске сезоне Златиборци очекују 40.000 гостију дневно, а посета ће значајно зависити од снежних падавина.

Сви туристички локалитети су спремни, гондола ће осим за панорамску вожњу служити и за превоз скијаша до Торника, у понуди ће бити 10 организованих дневних излета по околним местима. Љубитеље активног одмора на Златибору ће чекати услови за зимске спортове, ски-школе, планинарење и пешачење у зимском амбијенту- каже Живановић.
* * *
Пројекат „Чајетинска хроника на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                             

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.