Дом здравља добио нови дигитални рендген апарат

Апарат пуштен у функцију, а просторије реновиране

Апарат пуштен у функцију, а просторије реновиране

Влада Републике Србије поклонила је Дому здравља у Новој Вароши нови дигитални рендген апарат, други у последњих годину дана. Савремена апаратура за службу рендгенске дијагностике, вредна око десет милиона динара, допринеће да се у значајној мери унапреди квалитет здравствене заштите становништва у златарском крају.

Директор локалне здравствене установе др Бранко Поповић каже да је нови апарат јапанског произвођача инсталиран и ових дана пуштен у функцију по свим предвиђеним прописима и стандардима, а да су просторије службе комплетно реновиране и опремљене пратећом опремом. Служба за рендгенску дијагностику сада оптимално задовољава све потребе локалног становништва у овом сегменту здравствене услуге, а колико је улагање било неопходно најбоље сведочи податак да пре ових донација стара израбувана апаратура није занављана пуне четири деценије.

-Од новог рендген апарата бенефите имају и грађани и здравствени радници. Пацијенти јер им је омогућена квалитетнија, бржа и безбеднија израда рендгенских снимака, а који су јако важни и за превентивне и за дијагностичке прегледе. У најтежим периодима короне рађено је и до стотинак снимака само плућа, што је био огроман притисак и за пацијенте и техничаре односно лекаре – каже за „Варошке новине“ др Поповић и појашњава да је процес снимања на оба донирана дигитална апарата далеко ефикаснији и бржи него на класичним, као и да лекар за свега пар секунди добија јасан снимак на свој компјутеру. Квалитетан и брз снимак олакшавају посао лекару како би успешно успоставио дијагнозу, терапију, наставак лечења...

Овакав савремени тип рендген апарата користи се, иначе, за све врсте радиографских снимања, а конструкцијом и техничким карактеристикама испуњава све потребне стандарде и за приступачност инвалидним пацијентима.

-Настављамо са улагањима, тако да ће ускоро нову дигиталну опрему и апаратуру добити и служба лабораторијске дијагностике – најављује др Бранко Поповић.
* * *
Овај текст је део пројекта " Здравствена слика - огледало друштвене заједнице"

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.