Помоћ Општине Чајетина деци и мајкама даје одличне резултате

Повећава се број становника - Златибор (Фото : EU PRO)

Повећава се број становника - Златибор (Фото : EU PRO)

Чајетина, иако релативно мала општина, много је урадила на подршци мамама. Пре неких 15 година кренуло се са политиком развоја читаве општине и у оквиру тога настојало да се задовоље базичне потребе становништва. Пре свега, улагало се у инфраструктуру, јер Чајетина има две урбаније области и 19 претежно сеоских насеља. Грађени су водоводи, канализација, електромрежа за расвету у селима. И то се исплатило, јер се тиме помаже и деци, како би остале отворене сеоске основне школе, амбуланте…

Ово је, у најкраћем, рекла Бојана Божанић, председница Савета за родну равноправност Општине Чајетина и директорка ЈП „Голд гондола Златибор“, на конференцији Асоцијације мама Србије под називом „Мама као стуб Србије“, која је у прошли четвртак, одржана у Дому Народне скупштине у Београду. На конференцији се разговарало о улози и положају мајки Србије у савременом друштву.

Бојана Божанић (Фото: Владимир Марковић АЛО !)

- Јако ме радује враћање сеоских амбуланти и колико нам је важна та примарна нега. То нам је важно и за подршку породицама и мајкама у мањим срединама. Ослушкујући наше грађане, од 2008. смо кренули са отварањем вртића у сеоским месним заједницама. До сада имамо отворених шест вртића у доста удаљеним селима попут Сирогојна, Криве Реке, Рожанства, и немамо намеру да станемо. На тај начин смо олакшали мајкама којима су доступни и Златибор и Чајетина, као и Ужице. Имају све у околини што им је потребно да пошаљу децу пешке у школу. Општина организује бесплатан превоз за децу у свим месним заједницама. За средњошколце учествујемо у превозу до Ужица, јер је тамо већина средњих школа. Повећали смо родитељски додатак који за прво дете износи 100 000 динара, за друго 150 000 и треће рођено и свако следеће 200 000 динара. Такође, у оквиру буџета опредељујемо 300 000 динара за вантелесну оплодњу, уколико не успеју подстицаји од стране Републике. За ову годину је опредељено милион евра за стипендије на основу просека и за дефицитарне струке у нашој општини, за превоз, спортске активности, за децу са посебним потребама... Делимо ауто седишта за децу сваке године. Циљ свих тих активности је да се повећа наталитет у општини – рекла је Бојана Божанић.

Последњи попис је показао повећање броја становника у Чајетини. Велики број људи пријављују боравише, али је доста и оних који су се пријавили за стално. Говорећи о томе, нагласила је да је јако добро да постоји и тренд повећања броја рођене деце.

- Волела бих да истакнем да само од 2017. године треће дете се рађа у 15 од 20 случајева. У 2022. смо имали чак 27-оро трећерођене деце. Ове мере дају резултате и нећемо стати на томе. Ми само ослушкујемо оно што је потребно нашим грађанима и свима који се досељавају на Златибор и у Чајетину. Када сам своје дете уписивала вртић пре годину дана није било место, а пола године пре тога је било. Приметан је велики број људи који је дошао због посла и довели су породице, што је јако добро. Вртић се проширује, улажемо средства и верујем да ће половином следеће године бити комплетирано – нагласила је.

Досадашњи модел у општни функционише добро, а има још пуно идеја како да се унапреди живот у Чајетини. Један од начина је подстицај женског предузетништва.

- Ми подржавамо женско предузетништво кроз финансијска средства, али и кроз едукације и омогућавање женама да се економски оснаже ту где су им деца. У складу са тим, постоји доста парова који се баве сеоским активностима везаним за пољопривреду, па смо организовали изнајмљивање машина од предузећа која се баве пољопривредом под повољним условима. Такође, омогућен је и откуп млека и пољопривредних производа. Тренутно се ради на оснивању интерната за средњошколце. Поред Средње туристичке школе, ми немамо довољно квалитетних кадрова који могу да одговоре на потребе хотелских капацитета на Златибору. Мислили смо да бисмо на тај начин могли да унапредимо и повећамо број људи кроз праксу у хотелима. Већ следеће године ћемо направити први дневни боравак за децу запослених у једном јавном предузећу. Већина предузећа нема типично радно време, у туристичком месту се раде и друге и треће смене. Са тим планом верујем да ћемо повући и остале – истакла је Бојана Божанић и додала да је јако је важно да будемо свесни да ако је срећна мајка, онда је срећно и дете.

Извор: Општина Чајетина
* * *
Пројекат „Чајетинска хроника на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                           

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.