Изложба ордења војводе Бојовића

Изложба је у Дому културе од 19. до 28. маја  (фото: Р.Прелић)

Изложба је у Дому културе од 19. до 28. маја (фото: Р.Прелић)

Нововарошани ће имати прилику да од 19. до 28.маја у галеријском простору Дома културе „Јован Томић“ погледају изложбу “Војвода Петар Бојовић” – знамења славе и части”.

Свечано отварање изложбе, у организацији Генералног секретаријата председника Републике Србије и музејских установа из Ужица и Чачка , заказано је за четвртак у 19 сати, а посетиоци ће експонате моћи да погледају сваког радног дана у периоду од 12 до 19 сати, а викендом од 12 до 16.

На изложби, чија је поставка од прошле јесени красила многе галерије широм Србије и омаж је славном војводи родом из Мишевића, учесника шест ослободилачких ратова, представљена су одличја за која се веровало да су изгубљена, а , ипак, су угледала светлост дана 15.септембра прошле године у Председништву Србије на Андрићевом венцу. Непроцењиву колекцију од 26 одличја са повељама даровао је Београђанин Коста Ракић (94) и предао на чување народу. А након што је преко пет и по деценија чувао завет Бојовића и породичну тајну. Поставка је, иначе, употпуњена и експонатима из Народног музеја у Чачку, углавном деловима униформе најмлађег српског војводе и сабљама.

-Војводи Петру Бојовићу додељено је 25 српских односно југословенских одликовања и 16 ордена европских држава. Недостаје ђест примерака, а четири су некомплетна. Најзначајнија су одликовања за војничке заслуге и то Орден Карађорђеве звезде другог степена са мачевима, Орден белог орла са мачевима и Орден Легије части првог степена – истиче Радивоје Бојовић, кустос чачанског Народног музеја, један од приређивача изложбе заједно са Београђанима Маријом Јеринић и Миладином Марковићем.

Неправедно заборављени војвода, начелник Врховне команде српске војске и комадант Прве армије у пробоју Солунског фронта, у официрској каријери одликован је 41 пут.

-Потомци ће бити достојни наследници само ако се својим делима уздигну до својих предака, а то ће моћи ако се науче великој дужности из ове повеснице – да велику домовину обраде и обогате најбољом културом, јер национална култура вреди колико је културан и национализам њен – само је једна од мисли славног војводе, забележена давне 1928.

Покровитељ догађаја уприличеног, иначе, поводом 18.маја – Међународног дана музеја је Завичајни музеј у Новој Вароши. Добринос у организацији пружили су и надлежни из Дома културе , у којем су, због драгоцености и националног значаја поставке, предузете посебне мере безбедности, а отказани су и померени датуми одржавања бројних других програма и активности под окриљем ове установе.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.