На Златару се ради на уређењу централне туристичке зоне

Уз пешачку стазу нићи ће и брвнаре са сувенирима (Фото: Општина Нова Варош)

Уз пешачку стазу нићи ће и брвнаре са сувенирима (Фото: Општина Нова Варош)

На Златару је у току прва фаза радова на уређењу централне туристичке зоне. Инвестиција је вредна око 11.000.000 динара, а финансирају је Министарство туризма и Општина Нова Варош.

Пројекат подразумева изградњу шест типских брвнара у непосредној близини „Панораме“, као и 350 метара дуге пешачке стазе на потесу од спортских терена крај хотела до раскснице ка бившем РХ Центру.

-Aсфалтирана пешачка стаза имаће модерну јавну расвету и сав потребни пратећи мобилијар. Типске брвнаре, чија је градња такође интезивирана, биће намењене закупницима и служиће, како за потребе промоције, тако и продаје аутохтоних производа са подручја нововарошког краја, сувенира, рукотворина, инфо-центра и слично – каже за „Варошке новине“ директор Туристичке организације „Златар“ Бранко Пуцаревић и најављује : -У плану је да се у оквиру друге фазе уређења централне туристичке зоне изгради укупно 17 оваквих мини-објеката који би се уклапали у амбијенталну целину и били додатни садржај на овдашњој планинској „лепотици“.

Радови ће коштати 11 милиона динара

Како би ужи појас Златара ускоро заблистао у новом руху, Министарство туризма је путем конкурса још лане за ову намену издвојило 8.000.000 динара, док је остатак новца обезбеђен из општинске касе. У Туристичкој организацији кажу да ће и у 2023. аплицирати на јавним позивима ресорног Министарства, а приоритет је наставак улагања у изградњу и опремање нових пешачких стаза, јавну расвету, проширење „лепезе“ садржаја, туристичку сигнализацију и инфраструктуру...

-Захтеви и жеље наших гостију највећим делом усмерене су на проширење садржаја за такозвани активни одмор и рекреацију. Зато интезивно радимо на томе да у ужем, али и ширем појасу планине уредимо што више шеталишта , стаза и трим стаза, недостаје нам и паркинг за квадове, а у складу са финансијама проширићемо евентуално и садржаје за децу – каже Пуцаревић.

Директор Туристиче организације подсећа да је недавно урађена још једна трим стаза, дуга око 800 метара, на потесу од Виле „Златарка“ до зип-лајна. Радови су коштали 2,1 милион динара , а средства је обезбедило Министарство туризма, преко пројектне активности Регије Западна Србија. Тренутно се ради и пројектно-техничка документација за још једно шеталисте у дужини од око 700 метара, а обезбеђене су и додатне паре за унапређење јавне расвете и туристичке сигнализације.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.