Стручна пракса о трошку општине, за девет лица

У буџету опредељено 3,5 милиона - зграда Општине

У буџету опредељено 3,5 милиона - зграда Општине

Пракса за незапослене са територије нововарошке општине који се први пут стручно оспособљавају за одређена занимања, последња је успешно реализована мера у оквиру Локалног акционог плана запошљавања за 2022. Ове године одабрано је девет кандидата који су испунили све потребне критеријуме и услове.

Конкурс за стручну праксу, који је расписала Национална служба за запошљавање Пријепоље, у сарадњи са Општином Нова Варош, завршен је ових дана. Кандидати ће најдуже 12 месеци, у зависности од степена стручне спреме, стицати прва радна искуства кроз праксу у локалној администрацији и општинским јавним предузећима и установама. И то уз одређену новчану надокнаду, али без заснивања радног односа.

-За реализацију ове мере, која ће се у целости финансирати средствима локалне самоуправе, из општинског буџета за ову годину опредељено је 3,5 милиона динара – истиче општинска координаторка за Локални акциони план запошљавања (ЛАПЗ) Анита Ибровић, чланица локалног Савета за запошљавање.

Она за „Варошке новине“ појашњава да ће одабрани кандидати стручну праксу од најмање шест месеци за средњу стручну спрему, до најдуже 12 за високу, обављати на различитим пословима у Општинској управи, Центру за социјални рад, Дому здравља, „Енергији Златар“, Предшколској установи, Комуналном предузећу и Шумском газдинству Пријепоље – Организационој јединици у Новој Вароши. Након истека мере, практиканти стичу право и за полагање приправничког односно стручног испита.

Током трајања стручне праксе ангажованим практикантима ће се преко НСЗ исплаћивати новчане надокнаде у месечном износу од 22.000 динара за лица са завршеном средњом школом, 24.000 онима са вишим или високим трогодишњим образовањем, а 27.000 динара лицима са завршеним факултетом.

-Од изабраних девет практиканата, чак седам је са факукултетском дипломом. Међу њима су биолози, еколози, економисти, шумарски инжењери, социолози, психолози, агрономи – каже Ибровић и додаје да ће сви они већ у наредних неколико дана започети са стручном праксом.

Из општинског Савета за запошљавање, иначе, подсећају да је за реализацију мера у оквиру овогодишњег ЛАПЗ-а , заједно са стручном праксом, утрошено укупно око 12.500.000 динара

-Захваљујући успешно спроведеним мерама јавних радова (кроз техничку подршку и суфинансирање), програму самозапошљавања и сада стручној пракси, до привременог запослења дошло је више од 90 Нововарошана са евиденције тржишта рада и то различите образовне, старосне и социјалне структуре – наглашава председник општинског Савета за запошљавање Предраг Шапоњић. Он додаје да се већ годинама уназад као најкориснији показао програм јавних радова, у оквиру кога се и ангажује највише Нововарошана без запослења.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.