Укида се заказивање код лекара специјалисте од 1. до 5.у месецу

Дом здравља Нова Варош

Дом здравља Нова Варош

До краја децембра биће укинуто заказивање термина код лекара специјалиста од првог до петог у месецу преко ИЗИС-а , најавила је ових дана министарка здравља др Даница Грујичић. У појединим синдикатима у здравству сматрају, међутим, да је ово само „козметичка“ промена, која неће решити проблем са листама чекања код специјалиста одређених профила.

-Потпуно је сумануто да неко ко код изабраног лекара дође, рецимо, осмог у месецу, не може да добије термин за специјалистички преглед – казала је министарка Грујичић.

Она каже да се ова пракса укида јер је за последицу имала то да је Ургентни центар Србије претворен у највећи дом здравља у земљи.

–Инсистираћемо на томе да домови здравља, као установе примарне здравствене заштите, завршававају овај највећи део посла како би се читав процес максимално рационализовао- каже министарка Грујичић.

У појединим синдикалним организацијама у здравству сматрају да је ова мера „козметичке“ природе и да неће много утицати на то да се смање листе чекања. Проблем, како истичу, нису датуми заказивања термина преко ИЗИС-а, већ то што је у Србији за неке гране медицине недовољно специјалиста. Тако се у пракси дешава да су код неких лекара специјалиста листе чекања минималне, док код других пацијент може чекати чак и до годину дана. Наравно, ако није хитан случај, јер се за ургентне пацијенте одмах заказују прегледи.

-Све је више пацијената, а све мање специјалиста, а све зависи од термина у компјутерском систему. Али, лекари у домовима здравља су се и досада сналазили и интерно организовали да пацијент што је брже могуће добије термин за специјалистички преглед. Неке добију без или уз минимална чекања, а поједина дуже – кажу , између осталог, у саопштењу Новог синдиката здравства и истичу да су лекари у домовима здравља увек „први на удару“ и да су на такву праксу здравствених власти већ навикли.
* * *
Овај текст је део пројекта " Здравствена слика - огледало друштвене заједнице"

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.