Протест просветара због ескалације насиља у школама

Протест испред  зграде Општине Нова Варош

Протест испред зграде Општине Нова Варош

Већина просветних радника у Новој Вароши, као и њихове колеге у још 46 општина и градова у Србији, обуставили су данас рад и организовали протесно окупљање у центру града због ескалације насиља у школама. Главни штрајкачки захтев био је да им се додели статус службеног лица и измене прописи и процедуре за сузбијање све учесталијег насилништва у образовним установама, као и да се положај просветних радника у друштву учини бољим и достојанственијим.

Протесни скуп под називом „Стоп насиљу у школама“, а који је организовала Унија синдиката просветних радника Србије, почео је тачно у подне испред зграде Скупштине општине. Присуствовало му је стотинак запослених  из средње и свих шест основних школа у нововарошкој општини .

 

Вратити достојанство професији 

-Да ли ми, просветни радници, носиоци образовања и васпитања, треба да дозволимо да постоји образовни систем у коме ученици и запослени трпе насиље? Да ли треба да ћутимо и затваравамо очи пред немилим сценама вршњачког насиља над просветним радницима? Одговор је не – каже се у прогласу под називом „За достојанство професије и будућности Србије“ који је на скупу прочитао професор информатике у нововарошкој Средњој школи Ђорђе Василић, председник локалног огранка УСПРС-а.

У прогласу се још наводи да је образовање у Србији у катастрофалном стању, а да су данашњи нагомилани проблеми у овој области последица реформи преузетих и преписаних из белосветских образовних система истих оних земаља које су нам уводиле санкције и репресивне мере.

-Таква образовна политика има за циљ смањење интелектуалног нивоа ученика, како би њихове будуће ставове и свест о животу креирали медији и корпорације – каже се још у прогласу и наглашава се, између осталог, да је све упорније потенцирање дечјих права уз обесправљивање наставника и васпитача, један од кључних аспеката реформе школства која за крајњи циљ има укидање васпитања у духу традиционалних и моралних вредности и националног образовања.

- Стање у нашим школама је одраз стања у друштву. Држава не улаже у образовање, обесмишљава просветну струку и деградира положај просветних радника. Наставници се не мотивишу да преносе знања, а ученици да их науче- тврде просветари.

Проглас јавности - Ђорђе Василић и Срећко Гујаничић

Професор филозофије у Средњој школи Срећко Гујаничић је у свом обраћању колегама и јавности казао да је за све просветаре у Србији немили догађај насиља према наставници у Трстенику још једна опомена у низу да су просветари егистенцијално угрожени и исмејани. Као да су, како је оценио, део неког ријалити програма или експеримента, али да их о томе нико није обавестио.

-Посао просветног радника данас у нашој држави спада у ред најпоцењенијих занимања. О томе не сведочи само плата која је испод републичког просека, већ и чињеница да се међу грађанима Србије учврстила предрасуда да свако може да се бави овим послом А не може, јер прво и сам мора да научи и да се образује – рекао је Гујаничић. 

Он је оценио да медији и друштвене мреже данас чувају и баштине велики број доказа, не само о насиљу у школама, већ и полуписмености или неписмености људи који се налазе на одговорним државним функцијама. Лакоћа којом су долазили до диплома опасан је вирус који, како је нагласио Гујаничић, улази у све поре друштва и слаби га.

–Просветни радници се озбиљно морају борити за своја права. Јер то неће нико учинити уместо нас. Ако се настави девастирање наше професије, ускоро ћемо заиста постати ријалити звезде и јунаци смешних клипова- рекао је Гујаничић.

(Опширније у идућем броју „Варошких новина“)

Одазвала се већина запослених у просвети
 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.