Разговор с поводом : Михрија Хаџић, директорка Дома културе

У новом руху - Дом културе

У новом руху - Дом културе "Јован Томић"

Концерти крајице севдаха Амире Медуњанин, прве фруле Србије Дарка Прелића и легендарног Ван Гога, као и нова представа Аматерског позориста Дома културе и промоције две књиге Истраживачко-издавачког центра „Стари Влах“ из Београда, обележили су у програмском смислу 2022. годину. Осим по разноврсном програму и доброј посети, година на измаку остаће упамћена и по великим инвестиционим улагањима у реконструкцију самог објекта Дома културе, коју су са укупно 19,1 милион динара финансирали Министарство културе и информисања и Општина Нова Варош – каже Михрија Хаџић, директорка Дома културе „Јован Томић“.

Она за „Варошке новине“ истиче да је у оквиру овогодишње програмске шеме приређено 36 квалитетних позоришних, књижевних, музичких, филмских и ликовних догађаја, којима је присуствовало близу 8.000 посетилаца.


Михрија Хаџић, директорка Дома културе


- Задовољни смо реализацијом планираних културних дешавања, а посебно тиме што су се Нововарошани, након две године паузе због короне, поново вратили у свој „храм“ културе - каже Хаџић.

Према њеним речима, већ традиционално, највише пажње домаће публике изазвали музички и позоришни садржаји, мада из године у годину све завиднију посету имају и филмске пројекције и књижевне светковине.

На позоришном репертоару се тако ове године нашло укупно 11 представа, од којих је шест дечијих. Све су биле одлично посећене, изводили су их углавном београдске професионалне трупе, а погледало их је око 3.300 Нововарошана.

-Најпосећенија су, ипак, била премијерна и репризна извођења нове представе Аматерског позоришта Дома културе 'Јован Томић'. Реч је о комаду у режији Драгана Јаковљевића 'Чујеш ли, мама, мој вапај'. Погледало ју је више од 800 домаћих љубитеља позоришта, који су са нестрпљењем, пуних шест година, чекали на нови пројекат нашег театра – каже директорка Михрија Хаџић.

Музички садржај који је изазвао највише интересовања је концерт севдах диве Амире Медуњанин. За овај догађај се тражила „карта више“, о чему сведочи бројка од чак 406 продатих улазница. Ништа мање успешни и посећени нису били ни концерти Дарка Прелића и Ван Гога, којима је публика имала прилку да присуствују на градском Тргу у оквиру летошњег „Златарфеста“.

Традиционалну одличну посећеност имала су и три целовечерња концерта Културно-уметничког друштва Дома културе „Јован Томић“, у којима је уживало више од 1.000 Нововарошана и гостију златарског краја.

-Пријатно изненађење биле су и промоције Истраживачко-издавачког центра „Стари Влах“ из Београда, на којима су представљени први књижевни подухвати ове организације. Реч је о монографији Нове Вароши и библиографији нововарошког краја, чијим је промоцијама присуствовало близу 400 наших суграђана и земљака из Београда – подсећа директорка Хаџић и најављује да ће се прозно и поетско стваралаштво и дружење са познатим писцима и песницима у наредном периоду више популаризовати него до сада.

Током године која броји „ситно“ под сводом нововарошког Дома културе приређене су и три изложбе (ови садржаји су традиционално најмање посећени), концерт Плесног клуба „Атрактив“, промоција нове књиге за децу ауторке Данијеле Квас, а било је уприличено укупно 16 пројекција осам филмских остварења. Њих је погледало близу 3.000 љубитеља ове врсте уметности, што је одличан учинак у ситуацији када су бројни биоскопи широм Србије већ одавно доживели судбину „катанца у брави“.

И у инвестиционом погледу у Дому културе деценијама не памте успешније од прошле и ове године. Јер су лане почели, а у 2022. завршени обимни радови на реконструкцији објекта и прилазних платоа. Инвестиција је укупно вредна 19,1 милион динара. Средства су у готово подједнаком износу обезбедили Министарство културе и информисања и Општина Нова Варош.

-Дом је заблистао у пуном сјају. На згради су изведени радови на замени комплетне браварије, санирана су степеништа и терасе, као и ограда крова, а споља су реконтруисани платои са јужне и северне стране објекта - појашњава директорка Дома културе Михрија Хаџић.

Највећи изазов у наступајућој 2023. биће организација „Дана културе“. Ова манифестација која почиње у фебруару и завршава се средином марта наставиће своју готово пет деценија дугу традицију, истичу у Дому културе, али овог пута ће организатори покушати да креирају односно реализују нешто богатију и квалитетнију програмску концепцију.

-Припреме су већ започеле, а тренутно су у току преговори са глумцима, певачима, писцима, сликарима и другим потенцијалним учесницима овогодишњих „Дана културе“. У фокусу манифестације биће инсистирање на професионалним извођачима и уматницима, али уз афирмацију аматеризма и локалних стваралаца, посебно младих, јер су „Дани културе“ као светковина и установљени са тим циљем – каже за „Варошке новине“ Михрија Хаџић

„ДРУМОВИ“ ФАРУКУ У ЧАСТ : У нововарошком „храму културе“ најављују нове програме за крај године.

-У плану је да плодоносну 2022. испратимо са још два програма. Први је музички омаж Фаруку Ибишбеговићу „Друмови“, а друга је омладинска представа Дома културе, коју ћемо поставити на репертоар до краја децембра – најављује директорка Дома културе „Јован Томић“ Михрија Хаџић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.