Више од 1.200 Нововарошана има астму или хроничну болест плућа

Дом здравља

Дом здравља

Више од 1.200 житеља нововарошке општине болује од бронхијалне астме и хроничне опструктивне болести плућа. Број оболелих током пандемије изазване ширењем корона вируса у благом је порасту у односу на неки ранији период, али је ово подручје генерално, због високе влажности ваздуха, „погодно тле“ за развој ових обољења – каже директор нововарошког Дома здравља др Бранко Поповић, специјалиста за лечење плућних болести, а поводом Светске недеље борбе против хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП), која се сваке године обележава средином новембра.

Симптоми као што су упорни кашаљ (нарочито током ноћи), тешко дисање, брзо замарање, „звиждање“ током удисаја и издисаја, стезање у плућима и слично могу бити показатељи да је болест већ присутна и, како истиче др Поповић, аларм су да је потребна помоћ лекара. У циљу успостављања брже дијагностике, пацијенту се раде и циљани спирометријски прегледи, након чега се обично започиње процес лечења.

-Хронична опструктивна болест плућа је врло прогресивна и напредује са временом. Болест се, на жалост, код готово половине пацијената дијагностификује када је плућна функција прилично ослабила. Зато је важно да пацијенти не чекају да се болест развије и дође до фазе у којој ју је комплексно лечити – упозорава др Поповић.

Готово десет одсто грађана у Србији болује од хроничне опструктивне болести плућа. Болест се углавном јавља након четврте деценије живота, мада се старосна граница све више спушта због лоших животних навика и загађења ваздуха. Подложни су јој много више пушачи и особе мушког пола, иако статистике нису ружичасте ни када је у питању проценат обољевања жена.

Хронична опструктивна болест плућа је на четвртом месту водећих узрока смртности. Процењује се да у нашој земљи има између 500.000 и 600.000 оболелих од хроничне опструктивне болести плућа, а у свету чак преко 200 милиона људи. Годишње ова болест однесе око три милиона живота. Стручњаци упозоравају на превентиву, као и јављање лекару већ после првих симптома, јер се процењује да готово 50 посто људи и не зна да има ово обољење. Из светске здравствене организације ових дана поручују да је хронична опструктивна болест плућа, не само здравствени, већ и велики социо-економски проблем.
* * *
Овај текст је део пројекта " Здравствена слика - огледало друштвене заједнице"

 

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.