Бошњаци бирају Национално вијеће, из Нове Вароши два кандидата

У недељу 13. новембра гласа се само у згради општине

У недељу 13. новембра гласа се само у згради општине

На изборима за Бошњачко национално вијеће из Нове Вароши су два кандидата. Ћамил Чичић, професор у Средњој школи, налази се на листи „Санџачка демократска партија – Хусеин Мемић“, док је др Самир Кхоуитар, лекар специјалиста у Дому здравља, на листи „Савез за Санџак и Добре Бошњане“.

Избори за Бошњачко национално вијеће, као и још 22 већа националних мањина, одржаће се у недељу 13. новембра. Републичка изборна комисија верификовала је укупно пет бошњачких листи, па ће на изборе и листе „Странка правде и поморења – Др Мисала Праменковић“, „Бошњачко јединство – Др Сулејман Угљанин“ и „Бошњачка листа – Есад Џуџо“.

У Новој Вароши ће на овим изборима моћи да гласа 865 Бошњака, колико их је уписано у посебни бирачки списак, као и три Рома и један Мађар. Гласаће се само на бирачком месту у згради општинске управе, у времену од 7 до 20 часова. Грађани је потребно да понесу важећу личну карту или пасош, а уколико су им лична документа истекла, онда потврду из полиције да су предали захтев за издавање нових.

Национални савети су у Србији први пут бирани 2010. године, а редовни избори за чланове ових савета одржавају се на четири године. Како је законом прописано, улога националних савета је да се у складу са европским нормама боре за остваривање права националних мањина у области језика, културе, информисања и образовања. Своје националне савете непосредним путем бира 19 националних мањина- албанска, ашкалијска, бугарска, буњевачка,бошњачка, влашка, грчка,египћанска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, русинска, словачка, украјинска и чешка, док се национални савети Македонаца, Хрвата, Црногораца и Руса бирају посредно, путем електорских скупштина.

Бошњачко национално вијеће има 35 већника. Ћамил Чичић и др Самир Кхоуитар, једина два кандидата из општине Нова Варош представила су бирачима своје програме у последњем броју „Варошких новина“

Ћамил ЧИЧИЋ : У области културе Бошњачко национално вијеће мора да формира прије свега институције које ће се бавити заштитом и очувањем материјалне и нематеријалне културе Бошњака који живе у Републици Србији. Те институције попут Бошњачког музеја, Библиотеке, Завода за заштиту споменика и слично, морају у свом раду бити потпомогнуте од државе и локалних самоуправа гдје живе Бошњаци.

Ако будем изабран у Бошњачко национално вијеће, трудићу се да једна од таквих културних институција буде отворена и у Новој Вароши. Такође, трудићу се да што чешће организујемо вечери севдаха, јер кроз музику и севдах, још боље ћемо упознати нас Бошњаке, нашу културу, традицију, идентитет. Такође, залагаћу се на пољу образовања, да се дјецима обезбеде што квалитетнији уџбеници. Жеља ми је да дјеци у Новој Вароши обезбедимо и курс турског језика, у сарадњи са градом Новим Пазаром који има више потписаних споразума са Републиком Турском. То би била идеална прилика да дјеца директно уписују факултете у Турској.

Оно што је добро, што је за сваку похвалу, јесте то што смо ми Бошњаци, односно муслимани у Новој Вароши , упркос разним ситуацијама, успели да са нашим комшијама, других народа и вера, сачувамо добре међунационалне односе. Заједнички проблем за све нас скупа је тај што из године у годину из Нове Вароши одлази све већи број младих људи, то је оно што је поражавајуће и сигнал да нашој општини треба што већи број великих инвеститора који би људима обезбедили посао.

(Ћамил Чичић је рођен је 1970. године. Основну и средју школу завршио у Новој Вароши. Дипломирао на Машинском факултету у Подгорици, запослен као професор у Средњој школи. Ожењен, отац две ћерке. Кандидат је на листи „Санџачка демократска партија – Хусеин Мемић“)

* * *

 

Др Самир КХОУИТАР : Од када сам дошао у Нову Варош и спознао проблеме Бошњака, имам жељу да се сви Бошњаци уједине, да се не деле између себе, да их повезују љубав, мир, слога и благостање. Да се успостави већа једнакост и равнотежа и да сваки појединац добије шансу у нашој заједници. Да се одрже традиција, култура и породичне вредности.

Еуро-интеграције Србије, процес Отвореног Балкана, у којем наша држава активно судјелује унаприједиће мир, стабилност и толеранцију у широј регији. Бошњаци су интегрални дио исламског уммета. Зато је неопходно успостављати и развијати добре односе Бошњака и других муслиманских народа. Бошњаци у Србији су постали мост успостављања и унапређења добрих односа са муслиманским народима и државама. Самоувјереност у сопствене етичке и духовне вриједности и идентитет чини човјека толерантнијим према другима. Мултикултурална и мултиконфесионална толеранција важна је тековина бошњачког народа.

Афирмација и заштита права жена као незаобилазног фактора у породици и друштву једна је од кључних вриједности бошњачког народа.

Инвестиција у младе значи сигурнију и свјетлију будуцност. Одгој и образовање младих нараштаја неприкосновена је дужност сваког појединца и заједнице.

Бошњаци и Срби су једини народи на простору бивше Југославије који су и поред тешких искустава у међусобним односима остали да живе једни са другима, а не једни поред других. Бошњаци и Срби имају много више онога што их спаја од онога што их раздваја. Како би одговорили изазовима у будућности, охрабрујемо и узимамо активног учешћа у процесу успостављања Савеза између Бошњака и Срба, на политичком и сваком другом плану. И Бошњаке и Србе то неће спријечити у одржавању добрих односа са свим осталим народима у окружењу: Албанцима, Црногорцима, Македонцима, Хрватима... Савез Бошњака и Срба од хисторијској је значаја за стабилност Балкана и Европе.

(Др Самир Кхоуитар рођен је 1967.године у Палестини. Доктор медицине, Специјалиста опште медицине и магистар медицинских наука. Запослен у Дому здравља Нова Варош. Ожењен, отац троје деце. Кандидат је на листи „Савез за Санџак и Добре Бошњане“)

 

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.