У Новој Вароши три хиљаде становника мање

Лепа али пуста - Нова Варош

Лепа али пуста - Нова Варош

У нововарошком крају, између два пописа, број становника се смањио за више од три хиљаде, а поред села која се убрзано гасе све мање је и градског живља. Слична ситуација је и у општинама у окружењу, али и већини других места у Србији.

Како пишу "Варошке новине", према незваничним резултатима управо завршеног пописа, општина Нова Варош има 13.649 становника, док је пре једанаест година имала 16.659 житеља. Познаваоци прилика међутим кажу да је број сталних житеља знатно мањи, јер многима је овде само званична адреса а живе, раде и уче далеко од завичаја.

На попису становништва, домаћинстава и станова које је спроведено од 1. до 31. октобра, у општини Нова Варош било је ангажовано 40 пописивача и 11 инструктора и чланова Пописне комисије, док је територија била подељена на 109 пописних кругова. Грађани су на попису морали да одговоре на 65 питања, осим на питања о националној припадности, вероисповести, матерњем језику и инвалидитету, што није била обавеза.

-Прелиминарни резултати пописа биће саопштени крајем новембра ове, а коначни резултати вероватно на пролеће идуће године- кажу у Републичком заводу за статистику.

Оно што се већ зна (али незванично), од укупног броја пописаних у општини Нова Варош, њих 7.634 је у граду, а 6.015 у селима. Најмногољудније село је Бистрица која има 500, а затим Рутоши са 486 и Радоиња са 442 становника, док најмање житеља има Доње Трудово где су пописана 33 становника. На зачељу ове листе су и Тисовица и Челице са по 37 и Горње Трудово са 38 становника. Пописано је и 10.433 стамбених, пословних и помоћних објеката, од чега 3.890 на територији града.

По броју становника Нова Варош је уз Косијерић који има тек нешто више од десет хиљада житеља, најмања општина у Златиборском округу. Од наших суседа, највише становника има општина Пријепоље 34.603, док Сјеница има 27.583, Ивањица 26.637, Прибој 24.443, Ариље 15.323 и Чајетина 14.022 становника.

Попис становништва, домаћинстава и станова је по садржају и обиму најмасовније и најкомплексније статистичко истраживање, које се спроводи у готово свим земљама света, обично на сваких десет година. Према незваничним резултатима управо завршеног пописа, Србија има 6,7 милиона становника, што је готово 400 хиљада становника мање него на попису спроведеном 2011. године.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.