На социјали сваки девети !

На евиденцији Центра 1840 корисника:  Нова Варош (Фото: Р. Прелић)

На евиденцији Центра 1840 корисника: Нова Варош (Фото: Р. Прелић)

Тешка економска ситуација, висока стопа незапослености , све већи број старих, оболелих и жртава породичног насиља условили су да сваки девети становник општине Нова Варош прима неки од видова материјалне социјалне помоћи и користи услуге из области породично-правне заштите. На евиденцији општинског Центра за социјални рад лане се нашло укупно 1840 корисника, што је за 119 више у односу на прошлу годину, а чак 279 него у 2014.

Према подацима локалног ЦСР, број корисника се у протеклих десетак година константно увећава и то у готово свим категоријама и старосним групама, а прогнозе су да ће се негативан тренд наставити и током 2017. јер је све више захтева грађана за остваривање права на новчану социјалну или једнократну помоћ, за лечење, надокнаду за додатак и негу другог лица, различите ванредне помоћи и слично. У овој установи напомињу да је повећање броја социјално угрожених рефлексија бројних проблема у локалној заједници , међу којима доминирају пад животног стандарда, висок проценат незапослених, као и старих лица, знатан број особа без здравствене заштите, психијатријских и болесника оболелих од најтежих болести, диспропорција односа умрлих и рођених , још увек недовољно развијене услуге социјалне заштите усмерене на побољшање квалитета живота инвалидних лица..

-Кроз различите програме и видове подршке покушавамо да олакшамо живот наших грађана, удовољимо њиховим оправданим захтевима за помоћ и приближимо им права и услуге. Социјална слика у нововарошком крају јесте неповољна, али је, за разлику од неког ранијег периода, сада знатно реалнија. Пре свега захваљујући примени одлуке која је прецизирала сва права и услуге. Кључно је што су, захваљујући нашем појачаном теренском раду, особе тешког материјалног статуса односно лица у дисфункционалним породицама постали видљивији за друштво и надлежне институције, а у систем социјалне заштите укључена лица која су заиста економски угрожена или неког другог разлога маргинализована - истиче Јелена Лековић, директорка општинског ЦСР .



Од укупног броја корисника на списку ЦСР су 324 новопријављена у 2016.док је 289 лица реактивирано из претходне године. Према старосној структури корисника материјалне помоћи и породично-правне заштите, на евиденцији Центра најбројнија су одрасла лица (42,7 посто), старијих је 36,6 одсто, деце 16,4, а младих 4,3. Нешто више регистрованих је на сеоском подручју (51проценат), као и припадница женског пола. Када је дечја популација у питању, на листи корисника евидентирано је њих 304, од којих је материјално угрожених 72, жртава насиља и занемаривања седморо, са проблемима у понашању и у сукобу са законом 25, ометене у развоју осморо… На евиденцији се налазе укупно 233 инвалидна лица, од којих је чак трећина са вишеструким хендикепом.

У извештају се наводи и да је укупно 136 породица или 269 лица лане користило новчану социјалну помоћ које исплаћује Република. Право на додатак за помоћ и негу другог лица остварило је 173 корисника , од којих је 81 старо лице.

У порасту су били и захтеви за једнократну новчану помоћ, која се исплаћује из општинског буџета.

– Позитивно је решено 1.166 таквих захтева. По овом основу једном или више пута (највише четири) новчану помоћ користило је преко 1.500 лица. Помоћ је била опредељена за куповину огрева, основних животних намирница, лечење , набавку уџбеника, трошкове ђачке кухиње, санацију појединих стамбених јединица, погребне , као и трошкове интернатског смештаја, попуста за боравак у вртићу и слично – кажу у Центру уз подсећање да је за ове намене из општинске касе лане издвојено око 9,5 милиона динара.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.