На Златибору Конференција о иновацијама у пољопривреди

У петак и суботу, 28. и 29. октобра

У петак и суботу, 28. и 29. октобра

На Златибору ће у петак и суботу, 28. и 29. октобра, бити одржана конференција посвећена технолошким иновацијама у пољопривреди, у организацији Иновационог бизнис центра Златибор, а  под покровитељством Министарства за иновације и технолошки развој Владе Републике Србије, у сарадњи са Општином Чајетина.  Првог дана, програм ће почети у 17 часова, а посетиоци ће на конференцији која се организује у конференцијској сали Иновационог бизнис центра Златибор добити веома корисне информације о иновативним решењима и савременој подршци у пољопривреди као и о исхрани у сточарству, пчеларству у циљу органског узгоја и лакшег праћења производње, али и унапређења продаје. На конференцији ће говорити домаћи и међународни стручњаци за исхрану животиња, саветници за паметну пољопривреду, директори иновационих компанија, професори у области пољопривреде и други.

Бизнис иновациони центар Златибор на овај начин жели да едукује и мотивише младе који се баве пољопривредом или желе да започну производњу и свој бизнис унутар сточарства и пчеларства, а све у циљу да им олакша потражњу за важним информацијама које касније могу да примењују у послу. Уз то, циљ конференције је и да посетиоци сазнају како да уз помоћ најсавременијих технологија и метода унапреде своје пословање и буду у корак са светским трендовима у производњи.

Унапређивање пословања и развој модерних технологија свакодневно су видљиви и у пољопривреди, коју дигитална револуција није заобишла, па пољопривредници све више посежу за применом нових решења у свом пословању. Свакодневни изазови у пољопривреди намећу и потражњу за ефикаснијим решењима и захтеве за применом другачијег приступа у производњи и узгоју. Конференција о иновацијама у пољопривреди даће управо одговоре на питање како да уз помоћ дигиталних технологија брже и ефикасније дођемо до видљивих резултата.

Некадашњи начини узгоја у пољопривреди данас су готово драстично промењени захваљујући иновационим решењима, посебно код начина на који се пољопривредне културе узгајају. Дигиталне технологије омогућиле су да се начин узгоја непрестано мења и да се због тога примењују нова знања. Промене у приступима у пољопривредној производњи узроковане су великим бројем фактора, а један од њих свакако је потражња за одређеним производима који су условљени непрестаним развојем начина узгоја и исхране у сточарској производњи.

Модернизација и дигитализације производње у пољопривреди је неопходна како би се ишло у корак с временом, али и светом, а пре свега због тога што, користећи модерну технологију, пољопривредници лакше и брже могу да дођу до бољих резултата. Тачније, они који систематичније буду имплементирали дигиталне технологије у пољопривреди оснажени знањем и најновијим информацијама пре ће довести своја газдинства до развоја. И не само то, управо од увођења и примене иновационих решења у пољопривреди кроз информационе технологије код појединаца зависиће и развој пољопривреде целе земље.

Повећање приноса и очување ресурса коришћењем нових технологија, биће тема дводневног скупа.Првог дана, након акредитације учесника, у касним поподневним часовима говориће се о могућностима које пружа употреба дронова у пољопривреди, а потом следи и излагање на тему „ Употребе квасаца за исхрану говеда у сточарству.“ Полусатна излагања настављају се занимљивим излагањем које се тиче повећања плодности оваца путем синхронизације и индукције еструса, а за крај прве вечери планирано је да се говори о производњи сирева са додацима. Други дан Конференције, 29. октобар, посвећен је пчеларству, па ће пчелари Златоборског округа моћи да чују новости које се тичу измамљивања и пролећног прегледа пчелињих друштава, а за крај ће се говорити и о дигиталном надзору пчела и ефикасној примени у пракси.

Стручни предавачи ће у два дана укрстити теорију са мерљивим искуствима у пракси, па се са сигурношћу, и унапред може тврдити да ће учесници са ове Конференције понети мноштво корисних информација, сазнања, на крају и закључака који могу само да мотивишу на ефиксније приклањање новим технологијама.

Учесници конференције су:
1. Зоран Стојановић – Агродрон асоцијација за беспилотне системе, Београд
2. дипл.инг.сци. Драган Танкосић, ПСС Бачка Топола
3. Др Младен Поповац- доцент Пољопривредног факултета у Београду
4. дипл. инж Снежана Гламочић, Пољопривредни факултет Нови Сад – експериметнална млекара Футог
5. Тихомир Ђурковић, старт ап иновативна компанија „BEEHOLD“ Ниш
6. Проф. др Иван Пихлер, Пољопривредни факултет Нови Сад, департман за сточарство

Сви који желе да присуствују конференцији, могу се пријавити путем мејла: radivoje.misovic@ibczlatibor.rs Котизација је бесплатна, а број места је ограничен!

Извор: Општина Чајетина

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.