Времеплов (53) : Тунел кроз Китоњу

Ископ доводног тунела за ХЕ

Ископ доводног тунела за ХЕ "Бистрица"

„У освит 23. фебруара 1959. године пробијен је тунел Радоиња – Бистрица, најдужи трунел у земљи. И најтежи објекат на градилишту Хидроенергетског система Кокин Брод – Бистрица.Групе минера из Рутошаи Бистрице, среле су се на 5.545 метру тунела, дугог 8.026 метара. И то 23 дана пре рока. Кроз камени масив Китоње, минери, сакупљени из свих крајева нашње земље, по цену великих жртава, прокрчили су пут Увцу до електране и њених турбина у Бистрици. Била је то велика радна победа минера који су пет година неуморно радили...“

Овако су забележили хроничари, додајући да су се на снежном пропланку, недалеко од излаза тунела и џиновске куле од бетона и челика – водостана, окупили минери, инжењери и мештани. На свечаности, како сведоче странице монографије „Лимске хидроелектране“ др Слободана В. Ристановића, прочитана су имена 400 награђених и похваљених радника, а Раде Тешановић, председник Управног одбора „Тунелоградње“ рекао је:

– Обављен је један велики, лавовски посао – све што је ископано и уграђено у тунел могло би да се смести у композицију воза, која би била дугачка као раздаљина од Београда до Скопља.


Потомци градитеља крај споменика у Рутошима

Минери „Тунелоградње“ и „Хидротехнике“ крчили су пут за бетонско корито, којим је ток реке Увац скраћен за 32 километра. Кроз тунел, пречника четири метра, проток воде износи око 36 кубних метара у секунди.

Радови су извођени са четири нападне тачке, поред улаза и излаза. Ископ је обављан ручним пиштољима на ваздушни погон, а транспорт матријала вагонетима људском радном снагом. У савлађивању слојева стена, чистог кречњака и лапорца, просечан учинак био је 3,2 метра на дан, а градњу је отежавала појава воде и обрушавање материјала.

МИНЕ УЗЕЛЕ 32 ЖИВОТA : При крају радовадогодила се велика несрећа–19. јула 1958. године, у којој су животе изгубила 32 минера. У приручном магацину тунела са око 100 килограма експлозива и капислама, избио је пожар, а затим велика експлозија. У тунелу је била прва смена од 74 минера и радника „Тунелоградње“. Покушаји да се продре до места несреће у тунелу били су безуспешни, док нијестигла опрема и заштитна средства из Лучана и Костолца

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.