За Бошњачко национално вијеће из Нове Варош један кандидат

У бирачком списку 820 Бошњака

У бирачком списку 820 Бошњака

Међу стотинак до сада пријављених кандидата на изборима за Бошњачко национално вијеће свега је један из Нове Вароши. Ћамил Чичић, професор у Средњој школи, налази се на листи „Санџачка демократска партија – Хусеин Мемић“, која је недавно у кампању кренула управо из града на падинама Златара.

Избори за Бошњачко национално вијеће, као и још 22 већа националних мањина, одржаће се у недељу 13. новембра. Републичка изборна комисија је до сада верификовала три изборне листе са по 35 кандидата, колико Бошњачко национално вијеће има већника, а поред СДП на изборе ће и листе „Странка правде и поморења – Др Мисала Праменковић“ и „Бошњачко јединство – Др Сулејман Угљанин“. Списак међутим није коначан, јер су излазак на изборе најавили још неке странке и групе грађана.

У посебан бирачки списак тренутно је уписано 104.366 Бошњака. Према подацима Министарства за људска и мањинска права, највише их је у Новом Пазару 53.692, затим у Тутину (19.743), Сјеници (11.762) и Пријепољу (11.243), док је у Прибоју 4.192 Бошњака са правом гласа, у Београду 1.244, а у Новој Вароши 820.

Увид у бирачки списак и измену, грађани општине Нова Варош са бирачким правом могу тражити најкасније до 28. октобра у поноћ, када се посебан бирачки списак националних мањина закључује. Упис и промене у посебном бирачком списку могу се обавити у канцеларији број 1, на другом спрату зграде општинске управе, сваким радним даном у времену од 7 до 15 часова, док се после закључивања посебног бирачког списка захтев подноси надлежном Министарству државне управе и локалне самоуправе, најкасније до 72 часа пре избора.

-Обавештење бирачима о дану и времену одржавања избора, са бројем и адресом бирачког места на коме бирач гласа и бројем под којим је уписан у извод из бирачког списка, биће достављено најкасније пет дана пре дана одржавања избора- кажу за "Варошке новине" у Општинској управи.

На последњим изборима за савете националних мањина који су одржани 4. новембра 2018. године, у Новој Вароши је од 888 Бошњака уписаних у посебан бирачки списак гласало њих 588, или 66,2 посто. Највише гласова овде је тада добила листа „Матица Бошњака - Академик Муамер Зукорлић муфтија“ за коју је гласало 308 бирача, односно 52,3 посто изашлих на изборе. За листу „Самоопредељење - др Сулејман Угљанин“ гласало је 152 бирача (25,8 посто), а за листу „Вакат је - Проф. др Саит Качапор“ тадашњег министра Расима Љајића 126 (21,4 посто). У посебан бирачки списак уписан је био и један припадник мађарске националне мањине, као и троје Рома, али они нису гласали. Међу изабраним већницима налазила се и Бехија Хаџић, инжењер технологије из Нове Вароши, кандидат са листе „Самоопредељење“.

Национални савети су у Србији први пут бирани 2010. године, а редовни избори за чланове ових савета одржавају се на четири године. Како је законом прописано, улога националних савета је да се у складу са европским нормама боре за остваривање права националних мањина у области језика, културе, информисања и образовања. Своје националне савете непосредним путем бира 19 националних мањина- албанска, ашкалијска, бугарска, буњевачка,бошњачка, влашка, грчка,египћанска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, русинска, словачка, украјинска и чешка, док се национални савети Македонаца, Хрвата, Црногораца и Руса бирају посредно, путем електорских скупштина. 

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.