"Златни Орфеј" за допринос српској културној баштини

Награда први пут једној жени - Гордана Боранијашевић

Награда први пут једној жени - Гордана Боранијашевић

Гордана Боранијашевић, песникиња из Нове Вароши, и Обрен Ристић, песник из Књажевца, овогодишњи су добитници престижне књижевне награде "Златни Орфеј" за свевремени печат и трајни допринос српској културној баштини. Ово је одлучио стручни жири Међународног фестивала поезије „Српско перо“, који се већ близу четири деценије организује у Јагодини.

-Песникиња Гордана Боранијашевић без патетике, раскошним песничким писмом, у којем ревитализује моћ речи из душе језика, задужује српску културу и културу уопште, остајући своја и храбро сама, украшена златом дражевачког детињства, спрам света пуног вештачког цвећа и фундаменталног неразумевања снаге бића – наводи се, између осталог, у образложењу жирија у коме су Братислав Р.Милановић, Милан Јаковљевић и Иван Лаловић.

Ово је , иначе, први пут у дугој историји Фестивала да „Златни Орфеј“ буде додељен једној жени. Награда је установљена пре 22 године, а међу добитницима су великани српске књижевне сцене – Матија Бећковић, Перо Зубац, Љубивоје Ршумовић, Слободан Ракитић, Срба Игњатовић, Братислав Милановић...

-Награда је дошла неочекивано. Мислим да је и мало прерано за њу с обзиром на дело претходних добитника, али је она и доказ да неко, ипак, прати наш рад и посвећеност – каже за „Варошке новине“ добитница ласкаве награде Гордана Боранијашевић и додаје да јој је посебно значајно што су јој признање доделиле колеге – врсни српски песници.

Гордана ће, иначе, признање и новчану награду примити крајем октобра на свечаности у Јагодини.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.