Почиње попис становништва - казна ко не прими пописиваче

Ангажован 41 пописивач - Нова Варош

Ангажован 41 пописивач - Нова Варош

Од 1. до 31. октобра у Србији ће бити спроведен нови попис становништва, први после 11 година. Податке ће на терену, непосредно од грађана, прикупљати овлашћени пописивачи, њих више од 15 хиљада. Они ће добијене одговоре одмах уносити у лап топ, који носе са собом, што ће знатно убрзати обраду података, па ће прелиминарни резултати бити објављени већ крајем новембра ове године.

Попис становништва, домаћинстава и станова на територији општине Нова Варош вршиће 41 пописивач, а да све протекне у најбољем реду стараће се шест инструктора и пет чланова Пописне комисије. Нова Варош је подељена на 109 такозваних пописних кругова. 

Грађани ће на попису морати да одговоре на 69 питања која су усклађена са међународним препорукама и на које одговоре прикупљају и државе чланице УН и ЕУ, а интервју траје око пола сата.

-То су питања која се односе на старост, пол, место рођења, миграције, држављанство, брачни статус, образовање, економску активност, запосленост, занимање, место рада или школовања, начин путовања на посао или у школу. Затим адреса становања, број чланова у домаћинству, сродство, основ по коме домаћинство користи стан у којем се пописује, као и поршина тог стана, број соба, опремљеност инсталацијама, врста енергента која се користи за грејање... Одговори на сва та питања ће, како се очекује, помоћи да се добије што боља статистичка слика популације- каже председник Општинске пописне комисије Мирел Рољевић.

Учешће у попису је обавезно, што је регулисано и законом, и грађани су у обавези да пописивачима дају тачне и потпуне одговоре. Међутим на питања о националној припадности и вероисповести, грађани нису у обавези да се изјасне и уколико желе пописивач ће такав одговор унети у пописни, електронски образац.

-Сва та питања су регулисана одредбама Закона о попису становништва, домаћинстава и станова. Против лица која одбију да се потпишу или пописивачима дају нетачне и непотпуне податке, биће поднете прекршајне пријаве, а новчане казне нису мале и крећу се у распону од 20.000 до 50.000 динара- каже Рољевић.

Пописивачи ће прикупљати и податке и о отсутним члановима домаћинства – разлог и дужина отсуства, место боравка и колико често долази у место становања. Лица која су пак привремено присутна у месту пописа, мораће да одговоре на питања о разлогу и дужини присуства, месту сталног становања и учесталости враћања у место сталног становања. Једна од новина је и што ће први пут у попису мушкарцима бити постављено питање за број биолошке деце, што се раније односило само на жене.

У НОВОЈ ВАРОШИ СВЕ МАЊЕ ЖИТЕЉА : Од предстојећег пописа се у Новој Вароши пре свега очекује да каже колико општина има становника, о чему се често полемише. Према процени Републичког завода за статистику, Нова Варош тренутно има једва 13.700 житеља (реално и мање), а њихова просечна старост је чак 49 година.

На последњем попису спроведеном 2011. године, Општина Нова Варош је имала 16.659 становника (8.795 у граду и 7.843 на селу), а просечна старост је била 44,8 година, па смо тада, као и сада, били и званично најстарији у Златиборском округу. Пре 11 година овде је живело 14.899 Срба, 788 Бошњака, 526 Муслимана и 425 припадника других етничких заједница  (Црногораца, Југословена, Хрвата, Рома, Горанаца, Руса, Украјинаца, Словака...). Жене су чиниле 50,27 посто популације (8.364), док је 14.093 пописаних (84,6 посто) било старије од 18 година.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.