Воћари до нових знања уз помоћ државе

Прате се трендови и слуша струка

Прате се трендови и слуша струка

Јесен је најбоље време за садњу, а много је и других радова у воћњацима. У нововарошком крају све више је младих засада дрвенастог воћа, подижу се и проширују малињаци, а воћари се окрећу савременом начину производње и слуша се струка.

Због тога и воћари из овог дела Србије користе сваку прилику да се едукују. Тако је њих двадесетак посетило Први сајам јагодичастог воћа и производа заштићеног географског порекла, који је 29. јула одржан у Ариљу. У Чачку су обишли Агрономски факултет, Институт за воћарство и Саветодовну стручну службу за пољопривреду „Агро логистик 032“, са којима имају одличну сарадњу. Једнодневно студијско путовање организовало је Удружење произвођача јагодичастог воћа „Златни брег“ уз помоћ Кабинета министра без портфеље задуженог за унапређење развоја недовољно развијених општине и министра Новице Тончева.

-Имало је шта и да се види и научи о производњи и преради воћа, као и општим трендовима развоја пољопривреде, али и да се сазна новог о подстицајима у пољопривреди, финансирању пољопривредне производње и могућностима пласмана хране на иностраним тржиштима- каже Милутин – Мишо Живковић, председник Удружења „Златни брег“ из Нове Вароши.

У посети "Агро логистик 032"

Студијска посета оранизована је у оквиру пројекта „Златни плодови са Златара – традиција за будућност“. За његову реализацију Удружење „Златни брег“ добило је финансијску помоћ у износу од 300.000 динара на конкурсу који је пролетос расписао Кабинет министра без портфеље задуженог за унапређење развоја недовољно развијених општине. На овом конкурсу са својим пројектима могла су да учествују само удружења са територије изразито недовољно развијених општина , односно јединица локалне самоуправе из четврте групе развијености.

-Основни циљ пројекта је допринос унапређењу воћарства и развоју локалне заједнице, а поред студијског путовања у оквиру пројекта организовали смо и пет радионица за чланове удружења из области пољопривреде и руралног развоја. На њима су воћари могли да сазнају све о савременим технологијама прозводње, заштите и прераде малине и шљиве, а било је речи и о агроекономској анализи подизања засада малине и шљиве, и о компаративним предностима и конкурентности органских производа и здраве хране. Еминентни предавачи су говорили и о потенцијалним моделима стабилизације дохотка запослених у пољопривреди, као и о могућностима диверзификације руралне економије и инструмента за креирање стабилних и већих прихода пољопривредних произвођача- каже Живковић.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.