Општина Чајетина бесплатно поделила 70 ауто седишта за децу

Одржана и едукација за родитеље (Фото: zlatiborpress.rs)

Одржана и едукација за родитеље (Фото: zlatiborpress.rs)

Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина, под покровитељством Општине, поделио је 70 ауто седишта, категорије 9 до 36 килограма, за децу рођену у првој половини ове године. У исто време у Културном центру на Златибору реализована je и едукација о правилном коришћењу седишта коју је вршио Центар за промоцију безбедности саобраћаја из Новог Сада.

Бесплатна ауто седишта добили су родитељи деце која су рођена од 1. јануара до 30. јуна, а ова акција организује се задњих неколико година .

-На основу статистичких извештаја агенције за општинску управу Чајетина, проценат употребе дечјих ауто седишта је 71 посто. Не могу да кажем да смо задовољни тим бројем јер то значи да се свако четврто дете не превози безбедно у свом аутомобилу. С обзиром да смо ми једна од управа које увек радимо ову обуку о правилном коришћењу дечјих ауто седишта, нисмо задовољни овим податком. Боље је у односу на претходну годину и повећање употребе седишта је за 10 посто. Јесте на нивоу републичког просека али ми желимо да у наредном периоду усмеримо активности на рад са родитељима како би им додатно подигли свест о томе да децу морају превозити у седиштима- каже Горан Секулић, Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина.

Коришћење ауто седишта за децу је законом обавезно. Статистике међутим показују да их велики број родитеља не користи правилно. Управо из тог разлога пре поделе дечјих ауто седишта одржано је обавезно предавање о њиховом значају и правилној употреби. Родитељи су добили информације, не само о употреби добијених седишта која су за узраст од девет до 36 килограма, већ и о такозваним јаје седиштима која су намењена за децу старости до 15 месеци

-На жалост, ове 2022. године имамо повећање броја настрадалих у саобраћају свих узрасних доби па је тако и са децом. Могуће да смо се мало опустили након периода короне, углавном повећан је број саобраћајних незгода и број лица која су задобила тешке телесне повреде или су страдала у саобраћајним незгодама, тако да је изузетно битно да причамо даље и о овој теми- рекла је Маријана Јовановић, предавач испред Агенције за безбедност саобраћаја.
* * *
Пројекат „Чајетинска хроника на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавa ставове органа који је доделио средства)

                                                                                            

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.