Општина покрива камату на пољопривредне кредите

И сеју уз помоћ кредита

И сеју уз помоћ кредита

Општина Нова Варош субвенционисаће и ове године камату на краткорочне банкарске кредите регистрованим пољопривредним газдинствима. За ту намену у локалном аграрном буџету опредељено је пола милиона динара, а уговор је недавно потписан са ОТП Банком, која је, баш као и лане, доставила најповољнију понуду.

Захваљујући овој мери из програма општинске аграрне политике, пољопривредници ће код пословне банке имати могућност да подигну кредит у износима од 120.000 до 500.000 динара, рок отплате је до 12 месеци, а све трошкове камате сносиће локална самоуправа. Мера се спроводи до утрошка средстава, а рок за њену реализацију је крај 2022.

-Са применом мере кредитне подршке стартовало се још 2014. године и од тада се годишње из општинске касе издвајају средства у износу до пола милиона динара, а у зависности од интересовања пољопривредних произвођача. Укупне инвестиције остварене захваљујући примени ове мере до сада су достигле цифру од близу 26.000.000 динара – каже за "Варошке новине" Милинко Шапоњић из општинске пољопривредне службе.

У локалној самоуправи, међутим, не могу да процене колико би власника газдинстава овог пута могло да искористи субвенције за камате на пољопривредне кредите. У неком ранијем периоду било их је педесетак годишње, али је у претходне две биле нешто слабије интересовање, што је, како оцењују у Општини, вероватно последица глобалне пандемије Цовида 19.

-Мера је генерално имала ефекта и дала је добре резултате. Пољопривредници су субвенционисане кредите до сада највише користили за инвестиције у производњи, набавку обртних средстава, механизације и опреме, квалитетних грла стоке, репроматеријала за сетву, резервних делова, горива, хране за животиње, опреме за прераду млека и воћа и слично – подсећа Шапоњић.

Ова мера је само један сегмент помоћи селу. Општински аграрни буџет за 2022. је 13,4 милиона динара, што је за четири милиона динара више него лане. Ове године су са шест на скоро осам милиона динара повећана средства и за меру субвенционисања куповине опреме и набавку пољопривредне механизације, коју годишње искористи и до 150 пољопривредних произвођача. Локална самоуправа већ дужи период финансира и услуге вештачког осемењавања крава, а за реализацију ове мере само из овогодишњег буџета опредељено је 3,6 милиона динара. Општина већ традиционално организује и посете највећим сајамским манифестацијама овог типа у земљи, а домаћин је и бројних радионица и едукација којима се унапређују знања овдашњих пољопривредника, посебно воћара, сточара и пчелара.

Нова Варош, иначе, има више од 2.500 активних пољопривредних газдинстава.

-Последњих година све је више млађих од 40 година и жена међу носиоцима пољопривредних газдинстава. Један од разлога је и тај што управо они имају предност приликом доделе субвенција од стране локалне самоуправе и државе – каже Маријана Ђокић, помоћница председника општине за локални економски развој.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.