Почела реконструкција зграде Градске библиотеке и Музеја

Радове финансирају министарство и општина

Радове финансирају министарство и општина

Почели су коначно радови на санацији зграде Библиотеке и Завичајног музеја у центру Нове Вароши који су поверени београдско-крагујевачком конзорцијуму “MR Construction Team DOO“. Рок за завршетак посла је 60 календарских дана, а радове вредне око 6,7 милиона динара финансирају Министарство културе и информисања и локална самоуправа.

-Држава пројекат подржава са 4.000.000 динара, док је преосталих 2,7 милиона динара обезбеђено из општинског буџета – појашњава помоћница председника општине за привреду и локални економски развој Маријана Ђокић, иначе, координаторка Пројекта и истиче: -У оквиру реконструкције зграде некадашње кајмакамије предвиђена је санација комплетне фасаде, замена олука и дела столарије.

Ђокић за „Варошке новине“ додаје да су за реализацију ове инвестиције Општина и Библитека испунили све критеријуме и обезбедили предуслове за реализацију посла, међу којима су кључни сагласност Завода за заштиту споменика културе Краљево и Републичке дирекције за имовину.

Иначе, зграда је у протекле две деценије више пута санирана. Најобимнији радови на реконструкцији овог објекта урађени су током 2002. године, средствима Европске уније. У мају 2017-те Министарство културе и Општина Нова Варош су са близу 6.000.000 динара финансирали радове на замени крова, поткровља и таванског простора зграде матичне Библиотеке, чиме је заштићен књижни фонд од преко 40.000 примерака, годинама пре тога угрожен због прокишњавања кровног покривача.

Библиотека „Јован Томић“ као самостална установа делује од почетка октобра 2003.године, а месец дана касније смештена је у зграду у Карађорђевој улици у центру града. У приземљу зграде је 2012. отворен и Завичајни музеј, као одељење Народног музеја Ужице. Зграда је иначе, саграђена давне 1908. године за потребе државне управе тадашњег Отоманског царства. Као вредан споменик народног градитељства налази се под заштитом државе и један је од најлепших архитектонских здања у овом делу Србије.

-Општина Нова Варош се последњих година интезивније бави одрживим културним наслеђем, које је, између осталог, препознато и као туристички потенцијал златарског краја – наглашава Маријана Ђокић и напомиње: - Зграда кајмакамије или „беле голубице“ како је житељи зову, споменик је под заштитом државе и као такав уписан је у јавну својину Републике Србије. Локална самоуправа и установе под њеним сводом спроводе редовне активности како на текућем одржавању самог објекта, тако и на проширењу капацитета, унапређењу поставки и садржаја, као и на очувању читаве амбијенталне целине објекта.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.