И Драглица остала без школе !

Школа у центру Драглице

Школа у центру Драглице

На четвороразредну школу у Драглици стављен је катанац јер je последње двоје ђака кренуло у Негбину у пети разред, а у засеоцима на падинама Муртенице више нема деце стасале за буквар. Слична судбина наредних година могла би да задеси још нека издвојена одељења, јер се села убрзано празне. Млади брачни парови због посла и деце селе Нову Варош или веће градове, а на огњиштима остају само нежење и старци. Према званичној процени, општина Нова Варош тренутно има свега 13.700 становника чија је просечна старост чак 49 година, и „најстарија“ је општина у Златиборском округу.

Школа у Драглици уз магистралу ка мору, опстајала је захваљујући четворо малих Мандића, Видоја и Ане, који су последњих неколико година били једини ђаци. Како бележе хронике, основана је 1933. и највише ђака имала је у послератним годинама, око 120. То је скоро 70 ђака више него што данас има матична Основна школа „Гојко Друловић“ у Радоињи са својим издвојеним одељењима у Рутошима, Негбини и Кокином Броду.


Четворо малих Мандића и учитељ Влатко 


-Ситуација је алармантна, као и у већини других сеоских школа у југозападној Србији. Ове јесени имамо укупно 55 ђака и свега четири првака, по два у Рутошима и Кокином Броду. У осам разреда у Негбини је 11 ђака од којих је четворо Мандића из Драглице, а жалосно је да у прва четири разреда матичне школе у Радоињи тренутно имамо свега једног ђака и да у њој вероватно ни догодине неће бити првака. У селима која 'покривамо' има још по неко дете које тек треба да крене у школу, али питање је где ће их родитељи уписати када дође време – каже за „Варошке новине“ Ивана Ђајић, директорка Основне школе „Гојко Друловић“ у Радоињи.

У четвороразредној школи у Дражевићима надомак града, тренутно је свега један ђак, а по једног ученика имају и издвојена одељења у Кућанима и Горњој Белој Реци. Један ђак је и у млађим разредима матичне Основне школе „Вук Караџић“ у Јасенову која са издвојеним одељењима има укупно 25 ученика.

У  једној градској и пет сеоским матичних школа са десет издвојених одељења, укупно је 752 основаца (од чега 90 првака), и све их је мање, како у селу тако и у граду. У селимима је укупно 198 ђака. Најбројнија је осмолетка у Акмачићима са 66 ученика, док школа у Божетићима има укупно 41 ђака. Најтежа ситуација је у Бистрици, где у последње две године није уписан ни један првак.

-Имамо једног предшколца, што нас радује, али нам је на жалост то слаба утеха. Из школе нам излази троје осмака, па ће уместо 12 колико их је сада, школа идућег септембра имати свега 10 ђака. И то под условом да ни једна од ових породица у међувремену не одсели - каже Милада Драгашевић, директорка ОШ „Добрица Рајић у Бистрици“.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.