На конкурс за енергетску санацију стигло 55 пријава

Опредељено 6,4 милиона динара

Опредељено 6,4 милиона динара

За субвенције које Општина даје за енергетску санацију породичних кућа и станова, у Новој Вароши је све веће интерсовање. На овогодишњи конкурс стигло је 55 валидних захтева, већином за помоћ у замени столарије. Стручна комисија ће на терену проверити наводе из поднетих пријава, након чега ће бити фомирана коначна листа. Према правилнику, висина подстицаја је 50 посто од укупне вредности инвестиције, максимално 85.000 до 250.000 динара.

За разлику од прошле године када је субвенционисана само замена спољне столарије, ове је предвиђено суфинансирање чак девет мера енергетске санације породичних кућа, станова и стамбених објеката, за шта су Општина и држава укупно определили 6,4 милиона динара. Међутим, за већину предвиђених мера на конкурсу није било интересовања, а осим за замену столарије заинтересовани су могли да конкуришу још и за помоћ у постављању термичке изолације спољних зидова и таваница, постављању термичке изолације испод кровног покривача, за набавку и инсталацију котлова на природни гас и биомасу и замену радијатора, као и за набавку и уградњу соларних колектора, топлотних пумпи и пратеће инсталације грејног система.

-Биће формирана јединствена ранг листа за свих девет мера који се ове године суфинансирају, а коначну реч даће Општинско веће. Усвојеним правилницима све је прецизно дефинисано, па тако за субвенцију за изолацију зидова нису могли да конкуришу домаћинства која нису заменила столарију, док је на субвенцију у постављању изолације испод кровног покривача могао да рачуна само ко је већ заменио столарију и урадио изолацију зидова – кажу у Општинској управи.

Субвенцију за замену столарије прошле године искористило је 21 домаћинство, за шта је утрошено више од два милиона дина`ра.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.