„Енергија“ : Без поскупљења нема ни квалитетног грејања !

За сезону потребно 900 тона мазута и 250 тона пелета

За сезону потребно 900 тона мазута и 250 тона пелета

Грејање око 700 станова и педесетак пословних објеката у Новој Вароши стартоваће на време – 15.октобра. У „Енергији Златар НВ“, међутим, потрошачима на систему централног грејања топле радијаторе обећавају само до 1.децембра јер је предузеће у финансијској дубиози и немогућности да набави нове количине енергената потребне до краја грејне сезоне.

-Због дивљања цена енергената, као и свих других поскупљења, успели смо да за сада, и то из кредита, обезбедимо само око 200 тона мазута колико ће бити довољно да се до почетка децембра загрева шездесетак хиљада квадрата стамбеног и пословног простора. Ако нам Општинско веће не одобри још летос предложено поскупљење наших услуга за око 50 одсто, нећемо моћи да се извучемо из кризе и гарантујемо редовну испоруку топлотне енергије ни грађанима ни правним субјектима – тврди за „Варошке новине“ директор „Енергије“ Зоран Ђокић.

-По садашњим ценама, које се без урачунатог ПДВ крећу у распону од 106,48 динара по метру квадратном за индивидуалне потрошаче до 181,5 за привреду односно правна лица, биће неизводљиво да набавимо нове количине мазута и пелета, а камоли да измиримо плате и друге бројне пратеће трошкове- каже Ђокић.

Ђокић наглашава да приход предузећа по садашњем ценовнику услуга на годишњем нивоу износи 90,2 милиона динара, а да им је за набавку енергената, трошкове струје, воде и превоза мазута потребно 113.000.000 динара. Подсећа и да је тренутна цена мазута по килограму близу 114 динара, а да су га лане у ово време плаћали по готово дупло нижој цени. Пелет се у прошлој грејној сезони куповао за 250 евра по тони, а тренутно кошта 360 евра и то ако га има у продаји. Директор „Енергије“ тврди да су због изузетно тешке ситуације са набавком енергената, многе локалне самоуправе у окружењу и широм Србије већ усвојиле одлуке о поскупљењу грејања, а да му није баш најјасније зашто то не учине и нововарошки већници , који су предлог „Енергије“ скинули са дневног реда последње две седнице Општинског већа.

„Енергија Златар НВ“, иначе, газдује са четири градске и две интерне котларнице (Вртић и Дом здравља). Током једне грејне сезоне у зависности и од временских услова, потроши се од 850 до 900 тона мазута и око 250 тона пелета. И поред тога што је пословање предузећа бременито проблемима, из сопствених средстава у износу од око милион динара, „Енергија“ је обавила редовни ремонт инсталација и постројења. Хладне пробе радијатора планиране су 6.и 7.октобра, топле 10 и 11, како би све било спремно за старт нове, за сада, неизвесне грејне сезоне за око 25 посто житеља Нове Вароши су на систему централног грејања.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.