Завршен Међународни фестивал спортског филма на Златибору

Традиција дуга 11 година

Традиција дуга 11 година

Свечаном церемонијом у Културном центру на Златибору, у недељу 28. августа завршен је 11. Међународни фестивал спортског филма. Почетак церемоније затварања Фестивала био је посвећен добитницима признања за животно дело. Као и у четвртак, када су публику преплавиле снажне емоције спортских великана: Илије Јорге, Зорана Туте Живковића, Ђорђа Перишића, Александра Керковића и хероја спорта и живота - Драженка Митровића, ове вечери овогодишња екипа нових становника “куће славних” на Златибору је комплетирана.

Награду за животно дело примио је Хаџи Петар Божовић. Глумац који је остао упамћен као незаборавни Данило Живић у најбољој спортској ТВ серији у нашој земљи: “Више од игре”. Остварио је стотине улога у позоришту, на филму и телевизији, од којих су многе за сва времена, праве антологијске. Награду му је уручио председник Организационог одбора Арсен Ђурић.

-Овај фестивал траје већ 11 година. У последње време има оних ствари које трају годину или две и после две године га називају традиционалним. А овај је тако направљен на месту које има много изазова и који су му велики конкуренти као ова природа коју нам је Бог дао али је дао људима да је чувају јер и она није бесмртна- рекао је Божовић. Уметник је побрао симпатије публике и рецитовањем песме “Златиборе ко ти име даде“ завичајног песника Михаила Ћуповића.

Специјално признање уручено је КК Златибор који је остварио највећи успех у својој историји када је прошле сезоне освојио регионалну Аба 2 лигу, а уручене су награде најбољим остварењима са овогодишњег програма фестивала.

Гран при Огњену Ракочевићу

За добитника Гран при Међународног фестивала спортског филма (МФСФ) "Златибор 2022" проглашен је филм редитеља Огњена Ракчевића "Глигорићева Мар дел Плата: Краљева индијска варијанта".

-На идеју да направим филм о Светозару Глигорићу дошао сам 2016. године. Продукција филма је нешто што је врло слично колективном спорту, ако имате добре играче и екипу постићи ћете врхунски резултат. Ја сам имао Тодоровића, Марковића, Лучића, Божовића и захваљујући томе сам направио овакав филм- рекао је Ракчевић.
Овај иновативни филм је део мултимедијалног докторског уметничког рада аутора, који је доцент на катедри за филмску и ТВ продукцију Факултета драмских уметности у Београду.

Четири посебна признања заслужили су филмови „Леле, шта направисмо, радуј се Македонијо“ аутора Љубомира Ошавковског, „Медаље за Живот“ аутора Дејана Николића, као и филм Драгана Пејића „Златна година ужичке кошарке“. Посебно признање заслужио је Мухамед Бикић за филмове „Шкија“ и „Жељина стотка“.

Награда за најбољи филм о моралним вредностима припала је Душану Моравецу из Словеније за филм “Партизаснко скијање– Церкно ‘45” у продукцији Радио-телевизије Словеније. Филм редитеља Душана Моравеца говори о партизанској зимској олимпијади у окупираној Европи током Другог светског рата. Најбољи филм о личности у спорту је “Шести круг”, аутора Миодрага Попова у режији Тамаре Попов Радоњић. Филм је посвећен Браниславу Симићу, шампиону и освајачу прве југословенске златне олимпијске медаље у рвању на играма 1964. године у Токију и представља егзактан пример да се, не само у спорту, већ и у свему што човек намерава да уради, исплати бити упоран и трпељив.

Награда за најбољу фографију, дизајн и иновативност освојио филм “Најлепши дан живота“ који ауторски потписују: Ивица Видановић и Александар Милетић. О историјском спортском успеху фудбалера “Црвене звезде”, освајању једине титуле европског шампиона.Награда Динко Туцаковић’ за најбољу режију освојила је Наташа Шевић за филм “Немојте се љутити што сам заћутао за тренутак” у коме је главна личност прослављени кошаркашки тренер Жељко Обрадовић, представља учешће славног глумца и великог навијача Партизана, Богдана Диклића, што овом филму даје упечатљиву димензију која гледаоцима дуго остаје у сећању.

Најбољи играни филм је прошлогодишњи шведски кандидат за “Оскара” - Тигрови, у режији Рони Сандхала.Најбољи дугометражни документарни филм “СКОК”, у режији Ивице Видановића о кошаркашици Наташи Ковачевић, која после саобраћајне несреће, коју је доживела, није дозволила да јој “потону све лађе”. Овај филм слави храброст и говори о вољи за животом једне вредне девојке која се непоколебљиво борила и - изборила за сопствено место под сунцем.
Најбољи средњометражни докукментарни филм на нашем Фестивалу је: “Пут празне шаке” у режији Милоша Тодоровића који говори о почецима и развоју каратеа у Црној Гори.
Најбољи кракометражни документарни филм на фестивалу је пакистанско остварење: “Анита скупљачица руку” у режији Мустафе Хусаина.

Фестивал је завршен пројекцијом филма Златни дечко. За три дана програма приказано је укупно 43 документарна и играна филма о спорту . Чланови жирија били су Душан Цицвара, Аријана Хелаћ Сарачевић и Оливер Пауновић а награђена остварења пласирала су се на највећи светски фестивал спортског филма који се у новембру одржава у Милану.

Извор: Општина Чајетина

* * *
Пројекат „Чајетинска хроника на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавa ставове органа који је доделио средства).

                                                                                       

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.