Из Буковика најбољи сир на Златарској сиријади

Награђени за сир и хелдопиту са председником општине

Награђени за сир и хелдопиту са председником општине

И на овогодишњој Златарској сиријади у Божетићима излагани су сиреви екстра квалитета, а за најбоље произвођаче, други пут за редом, проглашено је домаћинство Боривоја и Перке Пауновић из Буковика, док је награда за најбољу хелдопиту припала Милици Иванковић. У конкуренцији је било 15 пуномасних сирева од крављег млека. Друго место припало је Драгу Бојовићу из Мишевића на Златру, а треће Јордану Мачићу из Тисовице.

Смотра произвођача белог мрса из нововарошког краја, 24. по реду, одржана је на Велику Госпојину након две године паузе због короне. Конкуренција је била јака, па су према речима чланова стручног жирија о победнику одлучивале нијансе. Због специфичног укуса кога дугује лековитим травама са планинских пашњака, златарски сир је радо виђен на трпезама гурмана.

-Из године у годину све је теже међу такмичарским узорцима одабрати три најбоља, а поред изгледа и укуса, оцењивани су и боја, мирис и текстура. Планинке све већу пажњу поклањају хигијени и квалитету, што посебно радује. Златарски сир је велики господин и тражи сваку пажњу, па за његову производњу треба доста труда. Квалитетних белих кришки нема без вештих руку планинки, квалитетног млека и сирила- каже Марија Нешовановић, технолог „Сиреле“ из Чачка, члан стручног жирија Сиријаде.

А без квалитетног белог мрса нема ни укусне хелдопите, која је уз златарски сир главни адут у гастро-понуди нововарошког краја.Такмичење у припремању пите од хелдовног брашна, већ годинама је саставни део Златарске сиријаде. Ове године у конкуренцији је било осам хелдопита. Друго место припало је Весни Шпица из Дражевића, а трећа Дијани Луковић из Божетића.

Иначе, Златарска сиријада је ове године је била део „Михољских сусрета села“ који су први пут одржани у Новој Вароши. На њима су се горштаци надметати у скоку у даљ из места, обарању руке, надвлачењу кличка, надвлачењу конопца и бацању камена с рамена, а рабаџије у вучењу трупаца на влаци воловском запрегом. Такмичили су се и ђаци сеоских школа и то у трци џаковима, полигону и игри „између две ватре“.

(Опширније у наредном броју „Варошких новина“)

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.