У Чајетини почела примарна селекција отпада по домаћинствима

Подељене плаве и зелене канте (Фото: zlatiborpress.rs)

Подељене плаве и зелене канте (Фото: zlatiborpress.rs)

У Чајетини је почела подела зелених и плавих канти за суви и мокри отпад у оквиру пилот пројекта примарне селекције отпада којим је обухваћено 144 домаћинства. Жуте контејнере намењене за одлагање стакла комуналци ће сместити на одређене пунктове.

Канте су бесплатно добила домаћинства, стамбене зграде, привредни субјекти и поједине јавне установе, у деловима улица Александра Карађорђевића, Димитрија Туцовића, Омладинске, Проте Милана Смиљанића, Рујанске, Бадњи До и Рака Митровића. Наредних дана у овом делу града биће уклоњени сви стари контејнери са јавних површина.

Зелене канте за мокри отпад празниће се на седам, а плаве канте за суви отпад на петнаест дана. Прво пражњење зелених канти је 29. августа, а плавих 5.септембра, када се поново празне и канте за мокри отпад.

-Приликом поделе канти са корисницима је потписан уговор којим је прецизирано како се одржавају канте које треба да су унутар парцеле, као и да их треба изнети одређеним данима на саобраћајницу како би биле испражњене- каже Вера Благојевић, руководилац Службе за комуналне послове у општини Чајетина.

Пројекат примарне селекције отпада „Одвајамо“ покренуло је Министарство заштите животне средине Републике Србије уз подршку ЕУ и Краљевине Шведске и он се спроводи у четири региона за управљање отпадом. Пројектом је обухваћено укупно 17 градова и општина у Србији, међу којима је и општина Чајетина као део региона „Дубоко“. Заједнички циљ пројекта је повећање стопе рециклаже у сва четири региона у Србији на 15% у наредне две године.

Кроз овај пројекат Општини Чајетина донирана је комунална опрема у виду 5.936 плавих канти запремине 240 литара за сакупљање рециклабилног тока отпада, 40 жутих контејнера запремине 1,1 м3 намењених за сакупљање стакла, ауто-смећар капацитета 16 м3, као и помоћ у спровођењу кампање информисања грађана о примарној селекцији отпада.

-Пројекат примарне селекције отпада је нешто чему тежимо већ годинама и за шта су се локална самоуправа и Комунално предузеће “Златибор” увелико припремали. Циљ нам је да раздвајањем отпада на месту настанка на суви и мокри, повећамо количине сувог отпада и на тај начин смањимо количине које завршавају на депонији –каже Марија Јеремић, помоћник председника општине Чајетина.
* * *
Пројекат „Чајетинска хроника на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавa ставове органа који је доделио

                                                                                                       

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.